Запис у трудовій книжці про недійсність запису

Єдина справжня помилка — не виправляти минулі помилки. Ця істина стосується усіх сфер людського життя. А щоб не гаяти часу на пошуки правильного рішення, скористайтеся нашими порадами щодо внесення запису до трудової книжки про недійсність запису.

Розділ 2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Міністерства юстиції України, Міністерства праці України та Міністерства соціального захисту населення від 29.07.1993 № 58 (далі — Інструкція № 58), регулює порядок заповнення трудових книжок, у т. ч. і внесення змін та виправлень.

Пунктом 2.6 Інструкції № 58 встановлено, що у разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про роботу, переведення, а також про нагородження та заохочення тощо, виправлення виконується власником або уповноваженим ним органом (далі — роботодавець), де було зроблено відповідний запис.

Запис у трудовій книжці про недійсність запису Читайте також: Виправлення помилок у трудових книжках працівників

Увага!

Роботодавець за новим місцем роботи зобов’язаний надати працівнику необхідну допомогу.

Виправлені відомості мають повністю збігатися з оригіналом відповідного наказу чи розпорядження роботодавця. У разі ж втрати цих документів або невідповідності їх фактично виконуваній роботі, виправлення відомостей про роботу здійснюється на підставі інших документів, що підтверджують виконання робіт, не зазначених у трудовій книжці (особові картки, трудові договори, розрахункові відомості тощо). При цьому слід звернути увагу, що показання свідків не можуть бути підставою для виправлення занесених раніше записів до трудової книжки (п. 2.9. Інструкції № 58).

У розділах «Відомості про роботу», «Відомості про нагородження», «Відомості про заохочення» трудової книжки (вкладиша) закреслення раніше внесених неточних або неправильних записів не допускається (п. 2.10 Інструкції № 58).

Запис у трудовій книжці про недійсність запису​ Читайте також: Виправлення неправильного запису на титульному аркуші трудової книжки

Порядок внесення запису до трудової книжки про недійсність запису:

  • у графі 1 проставляється порядковий номер запису про визнання іншого запису недійсним;
  • у 2-й графі — дата внесення такого запису;
  • у графі 3 зазначається інформація про недійсність раніше внесеного запису;
  • графа 4 має відображати підставу внесення такого запису, тобто відповідний наказ.

Наведемо зразок унесення запису до трудової книжки про недійсність запису про звільнення працівника.

Запис у трудовій книжці про недійсність запису​Вам стане у пригоді: Запис до трудової книжки про визнання недійсним запису про звільнення з роботи у зв’язку із призовом на строкову військову службу під час мобілізації, в особливий період

Уявімо ситуацію: працівник вирішив звільнитися за власним бажанням, про що уже видано наказ та внесено запис до трудової книжки. Згодом цей працівник передумав звільнятися. У такому разі роботодавець має скасувати наказ про звільнення іншим наказом і визнати недійсним запис у трудовій книжці.

Запис у трудовій книжці про недійсність запису про звільнення виглядатиме так:

Запис у трудовій книжці про недійсність запису

Скачати зразок


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді