Відрядження особи, що працює за договором ЦПХ

Чинним законодавством передбачено можливість укладення цивільно-правових договорів. Особи, які виконують роботу за такими договорами, не мають статусу працівника, організовують свою роботу самостійно і виконують її на власний ризик. Чи можна відправляти таких осіб у відрядження?

Трудовий договір — це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації (далі — організація) або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник організації або уповноважений ним орган чи фізична особа (далі — роботодавець) зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін (частина перша ст. 21 Кодексу законів про працю України).

Порядок укладення цивільно-правових договорів регулюється нормами цивільного законодавства. Так, згідно зі статтею 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові. Для виконання окремих видів робіт, встановлених законом, підрядник (субпідрядник) зобов’язаний одержати спеціальний дозвіл.

Відрядження особи, що працює за договором ЦПХ Читайте також: Цивільно-правовий та трудовий договір: відмінності

За цивільно-правовим договором оплачують не процес праці, а її результат. Його визначають, як правило, після закінчення роботи та оформляють актами приймання-здавання виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких оплачують роботу (послуги).

Службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника органу державної влади, підприємства, установи та організації, на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв’язок службового відрядження з основною діяльністю підприємства) (п. 1 Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну України від 13.03.1998 № 59).

Відрядження особи, що працює за договором ЦПХ Дізнайтеся, чи може приватний підприємець відправляти найманих працівників у відрядження

Хоча дія зазначеної Інструкції поширюється на підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, нею слід керуватися у частині визначення того, що є службовим відрядженням.

Оскільки виконавець робіт за договором підряду не перебуває з роботодавцем у трудових відносинах, тобто не є працівником організації, направити його у відрядження не можна.

Як варіант, з виконавцем робіт за договором підряду можна укласти додаткову угоду про виконання роботи в іншому місті.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді