Скорочення робочого часу напередодні свята при змінному графіку роботи

Трудовим законодавством чітко визначено перелік святкових і неробочих днів. За загальним правилом — тривалість роботи напередодні свята скорочується на одну годину. А чи скорочується робочий час у передсвятковий день при змінному графіку роботи?

Відповідно до статті 53 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) напередодні святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП) тривалість роботи працівників скорочується на одну годину як при 5-денному, так і при 6-денному робочому тижні. Це правило не поширюється на працівників зі скороченою тривалістю робочого часу.

Скорочення робочого часу напередодні свята при змінному графіку роботиВам стане у пригоді: Норма тривалості робочого часу на 2018 рік

На безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях (далі — організація), а також на окремих виробництвах, цехах, дільницях, відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержана встановлена для цієї категорії працівників щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, допускається за погодженням з профспілковим комітетом організації запровадження підсумованого обліку робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин (ст. 61 КЗпП).

Скорочення робочого часу напередодні свята при змінному графіку роботи Дізнайтеся, як визначити понадурочні у разі прийняття всередині облікового періоду

Увага!

Норма часу за обліковий період визначається за календарем з розрахунку 6-денного робочого тижня або за графіком 5-денного робочого тижня, якщо це визначено колективним договором, з урахуванням скорочення робочого часу напередодні святкових і неробочих днів на одну годину.

Згідно з пунктом 3 Методичних рекомендацій щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджених наказом Мінпраці від 19.04.2006 № 138 (далі — Методичні рекомендації), при підсумованому обліку робочого часу робота працівників регулюється графіками роботи (змінності), які розробляються роботодавцем і погоджуються з виборним органом первинної профспілкової організації, а в разі його відсутності можуть бути передбачені в колективному договорі. Графіки роботи (змінності) розробляються так, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин, передбаченого статтями 50 та 51 КЗпП.

Доволі часто у безперервно діючих організаціях чи окремих видах робіт неможливо зменшити тривалість роботи (зміни) у передсвятковий день. Тому переробіток компенсують наданням працівникові часу відпочинку в інший день, або оплачують як години понадурочної роботи після закінчення облікового періоду, встановленого колективним договором (місяць, квартал, півріччя, рік тощо).

Скорочення робочого часу напередодні свята при змінному графіку роботи Дізнайтеся, як оплачувати роботу, виконану понад норму, при підсумованому обліку робочого часу

Увага!

Робота понад норму робочого часу, передбаченого графіком в окремі дні, тижні, місяці облікового періоду, при збереженні норми робочого часу за обліковий період, не є надурочною роботою (ч. 3 п. 10 Методичних рекомендацій). Переробіток норми робочого часу, що виникає в окремі дні при підсумованому обліку, може компенсуватися додатковими днями відпочинку або відповідним зменшенням тривалості роботи в інші дні облікового періоду.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді