Відповідальність за передчасне знищення документів на підприємстві

Причинами передчасного знищення документів можуть бути або неправильне зазначення строків зберігання документів у номенклатурі справ, або помилкове включення справ до акта про вилучення та знищення документів. Будьте уважні, адже за це загрожує штраф.

Взірцева колекція документів:
Трудовий договірСКАЧАТИ зразок


До передчасного знищення документів можуть призвести:

  • неправильне зазначення строків зберігання документів у номенклатурі справ;
  • помилкове включення справ до акта про вилучення для знищення документів, не внесених до Національного архівного фонду (НАФ).

Увага!

Цих помилок, а відтак — передчасного знищення документів можна уникнути, якщо на підприємстві, в установі, організації (далі — організація) дотримуються законодавчо визначених норм стосовно погодження в установленому порядку номенклатури справ та зазначеного акта з відповідним державним архівом чи архівним відділом районної державної адміністрації або міської ради (залежно від того, у зоні комплектування якої архівної установи перебуває організація).

Відповідальність за передчасне знищення документів на підприємстві​ Вам стане у пригоді: Акт про знищення документів

Передчасне знищення документів може бути кваліфіковане як недбале зберігання, навмисне або незаконне знищення архівних документів. Відповідальність за ці правопорушення визначено низкою нормативно-правових актів.

Чи знаєте вимоги щодо формування справ?

Зокрема, згідно зі статтею 92-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КпАП) недбале зберігання, псування, незаконне знищення архівних документів тягне за собою попередження або накладення штрафу:

  • на громадян — від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • на посадових осіб — від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідальність за передчасне знищення документів на підприємстві Дізнайтеся, де та як знищити документи, строк зберігання яких минув

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з цих порушень, тягнуть за собою накладення штрафу:

  • на громадян — від 7 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • на посадових осіб — від 10 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідальність за передчасне знищення документів на підприємстві​ Читайте також: Особливості знищення наказів про надання відпустки

Відповідно до статті 212-4 КпАП навмисне знищення документів, пов’язаних з укладанням чи виконанням зовнішньоекономічних договорів (контрактів) стосовно здійснення міжнародних передач товарів військового призначення та подвійного використання, на підставі яких було отримано дозволи, висновки чи міжнародні імпортні сертифікати, до закінчення строку їх зберігання, передбаченого законом, тягне за собою накладення штрафу:

  • на громадян — від 15 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • на посадових осіб — від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пункти 44.1 і 44.3 Податкового кодексу України зобов’язують платників податків забезпечити зберігання первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності та інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством, а також документів, пов’язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом не менш як 1095 днів з дня подання складеної на їх підставі звітності.

Відповідальність за передчасне знищення документів на підприємстві Дізнайтеся, як діяти, якщо невиправно пошкоджено справи

У разі втрати, пошкодження або дострокового знищення цих документів організація зобов’язана в п’ятиденний строк з дня події письмово повідомити орган державної податкової служби за місцем обліку в порядку, передбаченому Податковим кодексом України для подання податкової звітності, та митний орган (у разі оформлення ним відповідної митної декларації). Організація зобов’язана відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді