Вагітна працівниця — сумісник: можливості та обмеження

Чи можна прийняти на роботу за сумісництвом вагітну працівницю на час щорічної відпустки основного працівника? Дізнаймося.

Вагітна може працювати за сумісництвом, якщо обмеження не встановлене законодавством, у колективному договорі чи письмовому трудовому договорі.

Працівник має право реалізувати здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін (ч. 2 ст. 21 КЗпП).

Законодавство забороняє працювати за сумісництвом, зокрема:

  • особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (зокрема, державним службовцям, народним депутатам, професійним суддям), за винятком викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту (ст. 25 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII);
  • керівникам державних підприємств, установ, організацій, їхнім заступникам, керівникам структурних підрозділів (цехів, відділів, лабораторій тощо) та їхнім заступникам, за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності (п. 4 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.1993 № 245);
  • нотаріусам, помічникам нотаріусів, окрім викладацької, наукової і творчої діяльності (ст. 3, 13 Закону України «Про нотаріат» від 02.09.1993 № 3425-ХІІ );
  • адвокатам, помічникам адвокатів на посадах осіб, зазначених у пункті 1 частини першої статті 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (ст. 7, 16 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05.07.2012 № 5076-VI).

Керівники державних підприємств, установ і організацій разом із профспілковими комітетами можуть запроваджувати обмеження на сумісництво лише для окремих професій та посад, пов’язаних із важкими роботами, шкідливими або небезпечними умовами праці. Адже в цьому разі додаткове навантаження може призвести до наслідків, що негативно позначаться на стані здоров’я працівників та безпеці виробництва. Обмеження на роботу за сумісництвом також поширюється на осіб, які не досягли 18 років, та вагітних жінок (п. 2 наказу Мінсоцполітики, Мін’юсту, Мінфіну «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.1993 № 43).

Вагітна працівниця — сумісник: можливості та обмеження Дізнайтеся, чи повідомляти сумісника про закінчення строкового трудового договору

Установити обмеження (зокрема, на підприємствах недержавної форми власності) можна колективним договором та угодою сторін (у письмовому трудовому договорі).

Аналогічну думку висловило Мінсоцполітики у листі «Про включення до трудового договору обмежень на роботу за сумісництвом» від 30.04.2002 № 06/2-4/123.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Письмові комунікації для кадровика

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді