7-го березня — скорочений робочий день. Кому доведеться працювати повністю?

Трудове законодавство передбачає норму, що напередодні свят робочий день скорочується на одну годину. Скорочення робочого часу в 2019 році, зокрема, очікуємо в четвер — 7 березня. Розкажемо, кому доведеться працювати повний робочий день.

Відповідно до статті 53 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) напередодні святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП) тривалість роботи працівників скорочується на одну годину як при 5-денному, так і при 6-денному робочому тижні. Це правило не поширюється на працівників зі скороченою тривалістю робочого часу.

Для яких категорій працівників передбачено скорочену тривалість робочого часу

1. Для працівників віком від 16 до 18 років — 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють у період канікул) — 24 години на тиждень.

Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половину максимальної тривалості робочого часу;

2. Для працівників, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці, — не більше 36 годин на тиждень.

Скорочена тривалість робочого часу може встановлюватися за рахунок власних коштів в організаціях для жінок, які мають дітей віком до 14 років або дитину-інваліда (ч. 4 ст. 51 КЗпП).

Перелік виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 № 163.

Крім того, законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників (учителів, лікарів тощо) або надається право організаціям запроваджувати скорочену тривалість робочого часу.

Стаття 73 КЗпП визначає святкові та неробочі дні в Україні. Серед них, — 8 березня — Міжнародний жіночий день.

Отже, напередодні свята — 7 березня — тривалість робочого часу скорочується на одну годину при п’ятиденному робочому тижні і становить — 7 годин.

Скорочення тривалості робочого часу 7 березня працівникам із шестиденним робочим тижнем

На підприємствах, де встановлено шестиденний робочий тиждень з одним вихідним (неділя) та визначено тривалість роботи з понеділка по п’ятницю — 7 годин, у суботу — 5 годин, тривалість роботи напередодні свята скорочується на одну годину.

Якщо святковий або неробочий день припадає на неділю, то тривалість роботи у суботу має бути скорочена на 1 годину і становитиме 4 години. А якщо святковий або неробочий день припадає на інший день тижня, то тривалість роботи у передсвятковий робочий день становитиме 6 годин.

Отже, у червер —7 березня — працівники, що працюють за шестиденним робочим тижнем, працюватимуть на годину менше. Тривалість роботи 7 березня для таких працівників становитиме — 6 годин.

Працівники із неповним робочим часом 7 березня працюватимуть увесь день

Якщо працівникам установлено режим неповного робочого часу — неповний робочий день чи неповний робочий тиждень, — за працю оплачують пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Тобто, якщо тривалість роботи у день напередодні свята — 7 березня — скоротити, то й розмір заробітної плати буде відповідно меншим.

Тож, працівникам із режимом неповним робочого часу тривалість роботи напередодні свята, зазвичай, не скорочують. Такої самої думки і Мінсоцполітики (листи від 28.08.2014 № 395/13/116-14 та № 397/13/116-14, від 05.06.2015 № 8403/0/14-15/10).

Тривалість роботи 7 березня при змінному графіку роботи

Згідно з пунктом 3 Методичних рекомендацій щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджених наказом Мінпраці від 19.04.2006 № 138 (далі — Методичні рекомендації), при підсумованому обліку робочого часу робота працівників регулюється графіками роботи (змінності), які розробляються роботодавцем і погоджуються з виборним органом первинної профспілкової організації, а в разі його відсутності можуть бути передбачені в колективному договорі. Графіки роботи (змінності) розробляються так, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин, передбаченого статтями 50 та 51 КЗпП.

Зчаста у безперервно діючих організаціях чи окремих видах робіт неможливо зменшити тривалість роботи (зміни) у передсвятковий день. Тому переробіток компенсують наданням працівникові часу відпочинку в інший день, або оплачують як години понадурочної роботи після закінчення облікового періоду, встановленого колективним договором (місяць, квартал, півріччя, рік тощо).

Увага!

Робота понад норму робочого часу, передбаченого графіком в окремі дні, тижні, місяці облікового періоду, при збереженні норми робочого часу за обліковий період, не є надурочною роботою (ч. 3 п. 10 Методичних рекомендацій). Переробіток норми робочого часу, що виникає в окремі дні при підсумованому обліку, може компенсуватися додатковими днями відпочинку або відповідним зменшенням тривалості роботи в інші дні облікового періоду.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Кому 7 березня доведеться працювати 8 робочих годин

На деяких підприємствах Правилами внутрішнього трудового розпорядку може встановлюватися тривалість роботи у день напередодні свята — 9 годин. У такому разі 7 березня працівники змушені будуть працювати 8 годин.

При розрахунку в організації балансу робочого часу на рік норму статті 53 КЗпП має бути враховано, а тому за рік чи за будь-який інший обліковий період тривалість роботи зменшують при 40-годинному робочому тижні на відповідну кількість робочих годин.

У разі неможливості скорочення часу роботи на одну годину напередодні святкових та неробочих днів, працівникові має бути надано компенсацію шляхом скорочення робочого часу в інший день.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді