Різницю між «чорнобильськими» щорічними відпустками і щорічними оплатять із бюджету лише за відпустки, зароблені до 2015 року

Порядок використання коштів для виплат громадянам, постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС (у т. ч. працівникам), змінено у зв’язку зі скасуванням зони посиленого радіологічного контролю. Упорядковано правила виплати допомоги у разі зміни категорії, групи інвалідності, зареєстрованого місця проживання (перебування) або місця роботи постраждалої особи

Постановою КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 20 вересня 2005 р. № 936 і від 14 травня 2015 р. № 285» від 26.10.2016 № 759 унесено низку змін до Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі — Порядок № 936).

Порядок № 936 приведено у відповідність до Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», з якого з 01.01.2015 виключено зону посиленого радіологічного контролю. Органи праці та соціального захисту оплачують різницю між тривалістю щорічної відпустки, яка надається відповідно до статті 47 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII (далі — Закон № 796), та тривалістю щорічної відпустки, яка надається відповідно до Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) або інших законів громадянам, які працюють (перебувають у відрядженні) на території зон радіоактивного забруднення, категорії яких визначено Законом України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». Наприклад, 44-24=20 (к. д.) або 37-24=13 (к. д.). У першому випадку — 20, у другому — 13 к. д. відпустки оплачують із держбюджету.

Працівникам, які працювали (перебували у відрядженні) на території, яка належала до зони посиленого радіоекологічного контролю, різниця між тривалістю невикористаної щорічної відпустки відповідно до статті 47 Закону № 796 та тривалістю щорічної відпустки, встановленої Законом про відпустки або іншими законами, оплачується до 01.01.2015. Наприклад, 30-24=6 (к. д.). Тобто 6 к. д. щорічної відпустки, яку працівник заробив до 01.01.2015, оплатять із держбюджету. Тому за робочий рік, на який припадає 01.01.2015, ми рекомендували надавати працівникам, які працювали у зоні посиленого радіологічного контролю, щорічну відпустку пропорційно: до 01.01.2015 — виходячи з тривалості 30 к. д., а після цієї дати — виходячи з тривалості 24 к. д.

Також у разі зміни зареєстрованого місця проживання (перебування) або місця роботи постраждала особа для отримання виплати за новим місцем проживання (перебування) або місцем роботи не пізніше ніж через три місяці має подати заяву та довідку про отримані виплати (нарахування) за попереднім місцем проживання (перебування).


Від редакції!

Надання щорічної відпустки працівникам у зоні посиленого радіологічного контролю у 2015 році
«Кадровик-01» № 3/2015


Ірина Житкова,
головред
Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68204

Щорічна відпустка у перший рік роботи

Для тих працівників, які тільки починають трудовий шлях та й для інших новопризначених робітників нерідко актуальним є питання — перша відпустка через скільки місяців? Про нюанси отримання щорічної відпустки у перший рік роботи та про її тривалість читайте у статті.
12323

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
515753

Відпустка новоприйнятому працівнику

Загальновідоме правило — право працівника на відпустку повної тривалості у перший рік роботи настає після шести місяців безперервної роботи на підприємстві. А як же бути, якщо працівнику вкрай необхідно оформити відпусту до настання шестимісячного строку безперервної роботи? Коли стає доступною щорічна основна відпустка новому працівнику, читайте у статті.
14436

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді