Чергові покращення Уряду — занижений прожитковий мінімум, зменшення зарплат держслужбовцям, продовження на рік невиплат пенсій працюючим пенсіонерам

Уряд пропонує внести зміни до законодавчих актів щодо: оплати праці та соціального страхування; легалізації відносин у сфері зайнятості, пенсійного забезпечення на 2017 рік; виплати стипендій студентам (курсантам) ВНЗ; сплати ЄСВ платниками єдиного податку; плати за надання адміністративних послуг, сплати судового збору та державного мита

Як зазначено в пояснювальній записці до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№ 5130) його прийняття, зокрема:

  • забезпечить створення правових умов для ефективного соціального діалогу, спрямованого на встановлення розмірів мінімальної заробітної плати на рівні, вищому від прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
  • дозволить завершити реорганізацію фондів соціального страхування та забезпечить перерахунок страхових виплат потерпілим на виробництві;
  • запровадить ефективний контроль за належним оформленням трудових відносин;
  • забезпечить своєчасну виплату пенсій;
  • врегулює порядок виплати академічних та соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів.

Утім, на думку Головного науково-експертного управління Законопроект № 5130 (висновок від 16.11.2016) не відповідає нормам Конституції України та є соціально-несправедливим.

Так, мінімальний розмір посадового окладу державних службовців групи 9 із 01.01.2017 буде менше мінімальної заробітної плати — становитиме відповідно до Законопроекту № 5130 1,25 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року (зміни до п. 14 розділу ХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII; далі — Закон № 889), тобто 2000 грн.

Також необгрунтованими виглядають пропозиції щодо:

  • виключення із статті 95 Кодексу законів про працю України та статті 3 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР положення, відповідно до якого «до мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати»;
  • виключення із статті 96 Кодексу положення, що «формування тарифної сітки (схеми посадових окладів) провадиться на основі тарифної ставки робітника першого розряду, яка встановлюється у розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, та міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів)».

Реалізація зазначених норм може негативно позначитися на самій ідеї осучаснення розміру мінімальної заробітної плати.

Вкотре (третій рік підряд) тимчасово, по 31.12.2017, припиняється виплата пенсій /щомісячного довічного грошового утримання, призначених державним службовцям, прокурорам, суддям та обмежується максимальний розмір пенсії у 10 740 грн.

Окрім того, звужуються права осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах за денною формою навчання на отримання стипендій за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів. Законопроектом № 5130 скасовується право на підвищену стипендію для дітей та осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та на відповідні виплати та підвищену стипендію дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, а також особам з їх числа.

І наостанок, Законопроектом № 5130 пропонується внести зміни до статті 265 КЗпП, згідно з якими за недопущення інспектора з праці до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні пропонується встановити штраф у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. А якщо інспектора не допущено до проведення перевірки, яка стосується виявлення порушень в оплаті праці (порушення встановлених строків виплати заробітної плати, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі), — штраф сягатиме 100-кратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
125636

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45224

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121766

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді