Мінсоцполітики затвердило рекомендації щодо запровадження наставництва

Наставництво — навчання безпосередньо на робочому місці, коли досвідчені працівники передають набутий досвід і знання особі, що потребує професійного навчання.

Мінсоцполітики затвердило Методичні рекомендації щодо запровадження наставництва (наказ 11.10.2017 № 1611).

Мінсоцполітики рекомендує встановлювати наставництво над:

  • працівником, якого вперше прийнято на підприємство для виконання роботи за професією або на посаді;
  • молодим працівником, який закінчив загальноосвітній, професійно-технічний, вищий навчальний заклад, з яким укладено трудовий договір (контракт);
  • працівником, якого переведено для виконання роботи за іншою професією або на іншу посаду, якщо виконання ним функціональних обов’язків потребує набуття грунтовніших професійних знань, нових практичних навичок і вмінь.

До роботи з наставництва залучають кваліфікованих робітників, майстрів, інструкторів виробничого навчання, керівників структурних підрозділів або фахівців, яких не звільнено від основних посадових обов’язків (за їхньою згодою).

Насамперед на підприємстві мають розробити та погодити з профспілкою положення (процедуру) про наставництво та визначити кандидатури наставників. Наставників рекомендують визначати щороку рішенням керівників структурних підрозділів за погодженням з профспілкою.

Організовуватимуть роботу наставників на підприємстві керівники кадрового підрозділу (служби управління персоналом). За організацію наставництва у структурному підрозділі відповідатимуть керівники цих підрозділів.

Форми наставництва:

  • індивідуальне — за наставником закріплено одного працівника;
  • групове — наставник керує групою працівників;
  • колективно-індивідуальне — наставництво над одним працівником здійснює трудовий колектив;
  • колективно-групове наставництво — трудовий колектив здійснює наставництво над групою працівників.

Якщо за наставником закріплено групу працівників (не менше ніж п’ять осіб), його тимчасово увільняють наказом керівника підприємства від основної роботи зі збереженням за ним середньої заробітної плати на весь період наставництва.

В колективному договорі (положенні/процедурі про організацію наставництва на підприємстві) Мінсоцполітики рекомендує визначити види та умови застосування заохочення за наставництво:

  • преміювання за якісну підготовку працівника;
  • преміювання за дострокове завершення наставництва;
  • надання одноразової винагороди;
  • надання щорічної відпустки в зручний для наставника час;
  • вирішення питання щодо кар’єрного просування;
  • надання почесного звання «Найкращий наставник підприємства» тощо.

Мінсоцполітики підготувало зразки документів, що необхідні для організації наставництва на підприємстві:

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про призначення уповноваженої особи

Існує декілька способів призначити уповноважену особу із закупівель. Якщо на вашому підприємстві вирішили доручити додаткові обов’язки уповноваженої особи із закупівель штатному працівнику або призначити Уповноваженого за суміщенням, стануть у пригоді зразки відповідних наказів за ДСТУ 4163:2020. Скачайте їх зі статті
38075

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
116147

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді