Хто і коли планує скасувати Новий український правопис?

Відразу дві справи щодо подальшої долі Нового українського правопису об’єднані в одну. Судове засідання відбудеться 7 листопада 2019 року. Хто виступає проти нововведень?

Хто і коли планує скасувати Новий український правопис?

31 жовтня 2019 року відбулося підготовче засідання Окружного адміністративного суду міста Києва (далі — ОАСК) у справі про визнання протиправної та недійсної постанови Кабміну № 437 від 22 травня 2019 року "Питання українського правопису".


На підставі ст. 172 КАСУ для процесуальної економії часу і єдності судової практики щодо спірних питань суд ухвалив рішення про об'єднання в одне провадження справ № 640/9824/19 та № 640/17064/19. Оскільки в них обох відповідачем виступає Кабмін, а позовні вимоги за своєю суттю у справах — однорідні.

Відповідно до постанови суду підготовче провадження закрите, розгляд справи по суті відбудеться 7 листопада 2019 року.

Нагадуємо, що 22 травня на засіданні Уряду КМУ затвердив нову редакцію «Українського правопису».

Першим у виробництві ОАСК був позов мами семикласниці до Кабінету Міністрів щодо оскарження Українського правопису в новій редакції. На її думку, Уряд діяв поза межами своїх повноважень і не врахував реального стану розвитку української мови, коли приймав зміни в Правописі. Мати школярки переконана, що Новий правопис ускладнить вивчення мови та її грамотне використання. У цій справі суд вже провів 2 підготовчих засідання.

Друге провадження, а саме у справі № 640/17064/19, відкрито в ОАСК за позовом Громадської організації «Правова держава» до Кабінету Міністрів щодо визнання незаконним та скасування постанови Уряду від 22 травня 2019 року № 437, яким було затверджено Український правопис в новій редакції. Третьою особою визначено Міністерство освіти і науки (далі — МОН).

МОН додатково роз'яснило, що 3 червня 2019 року остаточний текст нової редакції Українського правопису був опублікований на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук. З моменту публікації рекомендовано застосовувати норми і правила нової редакції Правопису у всіх сферах суспільного життя, зокрема, в офіційно-діловому стилі мовлення.

Ділова українська в роботі кадровика ➤ на що звернути увагу

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звертання у діловому етикеті: як потоваришувати з кличним відмінком

Ділове спілкування та його особливості є надзвичайно важливим компонентом роботи з людьми. Мало бути комунікабельним, вмійте лаконічно і грамотно формувати свої думки та прохання. Уміння якісно вибудувати своє усне ділове спілкування — запорука гарної репутації. Дізнайтеся більше, що таке ділове спілкування та удоскональте використання кличного відмінку, щоб почуватися впевнено при звертанні до будь-якого опонента.
162600

10 універсальних запитань, щоб почати розмову

Перетворіть незручне мовчання на захопливу дискусію — заздалегідь знайдіть тему для бесіди. Якщо ви підготувалися до знайомства і маєте напохваті приводи для розмови, то легко зближатиметеся з партнерами підприємства. Починайте з вдалої бесіди, а підприємство здобуватиме корисного партнера
3236

Як писати електронні листи

Лише одне недоречне слово в електронному листі може зіпсувати стосунки з колегою і вашу репутацію. Розповімо, які мовні кліше в діловому листуванні доречні, а що заборонено. Жодних нормативних актів щодо цього немає. У статті ми зібрали готові формулювання і приклади, як написати ділового листа й отримати таку відповідь, якої ви потребуєте
60776

Складні дзвінки: як побудувати і завершити розмову

Секретарям часто доводиться давати довідки або вислуховувати претензії по телефону. Розмовляти з допитливими і агресивними людьми важко. Пропонуємо три сценарії, які допоможуть справлятися з неприємними телефонними бесідами.
2294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді