Штраф за незаконне звільнення працівника під час карантину — 51 тис. грн

Окрім штрафу, керівникам-порушникам трудового законодавства загрожує позбавлення права обіймати певні посади або виправні роботи на строк до 2 років.

Наказ про запровадження дистанційної роботи через загрозу коронавірусу

Заступник голови Нацполіціі — начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе розповів, що в разі незаконного звільнення працівники можуть звертатися на 102 або писати заяву в поліцію за статтею 172 ККУ «Грубе порушення законодавства про працю».

Штраф за незаконне звільнення працівника під час карантину — 51 тис. грн
Максим Цуцкірідзе
заступник Голови Національної поліції України – начальник Головного слідчого управління

М. Цуцкірідзе пояснив: «Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000 — 51 000 гривень). Або позбавлення права обіймати певні посади. Також керівників можуть позбавити права займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або покарати виправними роботами на строк до двох років».

Відповідальність у сфері праці

Заступник голови Нацполіції також закцентував увагу на статті 173 ККУ «Грубе порушення угоди про працю».

«Коли людину беруть на роботу і укладають договір між нею і роботодавцем, прописані певні умови. Роботодавці не можуть їх погіршувати під приводом карантину, інакше їм доведеться відповідати за такі дії. Поки про такі випадки я не чув, всі з розумінням підходять до ситуації».

Штраф за незаконне звільнення працівника під час карантину — 51 тис. грнУВАГА: У Київській області з 18 березня введено режим надзвичайної ситуації

М. Цуцкірідзе запевнив, що правоохоронці будуть оперативно реагувати на порушення трудового законодавства і притягати порушників до кримінальної відповідальності.

Нагадуємо, що 18 березня Президент у відеозверненні закликав працівників, яких змушують звільнятися за власним бажанням, звертатися до поліції.

За інформацією Єдиного порталу органів системи МВС України

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27075

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10044

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26886

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30831

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді