Чи можна звільнити сумісника під час відпустки у зв’язку з прийняттям основного працівника. Позиція Верховного суду

Звільнити сумісника під час хвороби чи відпустки у зв’язку із прийняттям на роботу основного працівника неправомірно. Суд поновить працівника на роботі та зобов’яже роботодавця оплатити середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Чи можна звільнити сумісника під час відпустки у зв’язку з прийняттям основного працівника. Позиція Верховного суду

Таку позицію займає Верховний Суд у постанові від 03.06.2020 у справі № 757/42264/16-ц (провадження № 61-48382св18).

Якщо розірвання трудового договору ініціює роботодавець, звільняти працівника під час тимчасової непрацездатності, а також під час відпустки не можна.

Як звільняти працівників під час карантину

Відповідачем у справі, що розглядав ВСУ, було Комунальне некомерційне підприємство (далі — КНП) «Центр первинної медико-санітарної допомоги». Позивач — працівник, який працював лікарем за сумісництвом. З 16 липня 2016 року до 31 липня 2016 року працівнику надали відпустку без збереження зарплати. З 01 серпня 2016 року до 08 серпня 2016 року лікар знаходилась на стаціонарному лікуванні. В останній день відпустки її звільнили. Лікар просить суд визнати наказ про звільнення незаконним, скасувати його, поновити її на посаді, стягнути з КНП середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Суд першої інстанції й апеляційний суд відмовили у задоволенні позову. Суди мотивували відмову тим, що при звільненні позивача її права, в т. ч. пов’язані з вагітністю, не порушили, оскільки вона продовжує працювати за основним місцем роботи.

Верховний суд зауважив, що у день звільнення лікар знаходилася у відпустці, тому її звільнення порушує вимоги частини третьої статті 40 КЗпП. При цьому вид відпустки та стаття КЗпП, за якою звільнили працівника, не має значення. Адже звільнення сумісника у зв’язку із прийняттям на роботу працівника, який не є сумісником, це також звільнення з ініціативи роботодавця.

Верховний Суд постановою від 03.06.2020 скасував постанову Київського апеляційного суду від 13.11.2018, справу передав на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Олена Петровська

за матеріалами Єдиного державного реєстру судових рішень

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106470

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122696

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50604

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді