Звільнення з посади керівника ОСББ — роз`яснення Держпраці

Голову ОСББ обирають мешканці будинку, тому вони й мають позбавити його цієї посади під час загальних зборів

Звільнення з посади керівника ОСББ — роз`яснення Держпраці

В Законі України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (далі – Закон) визначені:

  • правові та організаційні засади створення, функціонування об’єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку;
  • захист прав та виконання обов’язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку.

Звільнення з роботи: простий навігатор у складному питанні

Відповідно до ст. 10 Закону вищим органом управління об’єднання є загальні збори.

Варіанти зняття голови ОСББ:

  • на підставі рішення загальних зборів ініціюють члени правління ОСББ;
  • якщо перший варіант не відбувається, то ініціаторами є самі мешканці.

Якщо йти другим способом, то мешканці мають зібрати ініціативну групу з трьох чоловік і заповнити відповідний протокол. Потім за 14 днів до зборів проінформувати людей про дату і місце проведення зборів. А також про порядок денний – зняття голови ОСББ. Повідомити потрібно понад 50% мешканців.

Необхідно під розписку повідомити голову Правління про прийняте рішення. Якщо це неможливо або він відмовляється ставити підпис за його отримання, повідомлення надсилається рекомендованим листом (із описом вкладення та повідомленням про вручення за зареєстрованою адресою проживання). Мешканці будинку повинні дотриматися встановлених законом процедур та своїми діями не порушувати трудових прав голови Правління.

Звільнення за розкрадання: крок за кроком

Статею 116 КЗпП визначено, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

У разі спору про розмір виплат, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у ст. 116 КЗпП строк виплатити не оспорювану ним суму.

За матеріалами Управління Держпраці у Миколаївській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106470

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122696

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50604

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді