Оголошення про вакансію: пам'ятайте про штрафи

Порушення вимог законодавства до оголошення може призвести до штрафу в 67 000 грн

image54

Як скласти оголошення про вакансію без дискримінації та вберегтися від штрафу в 10 мінімальних зарплат

Закон України «Про зайнятість населення» від 05 липня 2012 року №5067-VI забороняє роботодавцям зазначати обмеження щодо віку кандидатів чи ж пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам (за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі), висувати вимоги, що надають перевагу одній із статей, а також вимагати від осіб, які працевлаштовуються, надання відомостей про особисте життя. Такі правила закріплені у ч. 3 ст. 11 Закону. 

Оголошення про вакансію: пам'ятайте про штрафи Як прийняти на роботу призовників, військовозобов’язаних, резервістів

Обмеження накладає і Закон про рекламу (ст. 24-1). Так, в рекламі про вакансії заборонено висувати вимоги за ознаками раси, кольору шкіри, віку, статі, стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сексуальної орієнтації, політичних, релігійних та інших переконань, членства у професійних спілках або інших громадських об’єднаннях, етнічного та соціального походження, сімейного та майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, не пов’язаними з характером роботи або умовами її виконання.

За невиконання цих вимог центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, може накласти штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (67 000 грн).

Що ж до посередників у працевлаштуванні, то вони також мають суворо дотримуватися вимог закону. Так, текст реклами має містити примітку про заборону отримання гонорарів, комісійних або інших винагород від громадян, яким надано послуги з пошуку роботи, сприяння в працевлаштуванні чи інші пов’язані з цим послуги.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці 

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Спрощені трудові відносини

Спрощений режим трудових відносин наразі можна застосовувати тільки на час воєнного стану. Водночас зміни, запроваджені відповідним законом, внесені до КЗпП.  Припускаємо, що законодавці планують, щоб роботодавці з працівниками перейшли до індивідуального регулювання трудових відносин. Хто може застосовувати спрощений режим? Як укладати трудовий договір й оплачувати працю працівників,  — роз’яснюємо у статті
7019

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16511

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
164113

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді