Хто та як обирає банк для зарплати?

Пояснюємо, які гарантії щодо виплати зарплати дає законодавство

money33.jpgДержавна служба україни з питань праці нагадала роботодавцям, що вони не мають права примушувати працівників отримувати заробітну плату у певному банку.

Що відповідати працівникам про відпустку без збереження зарплати. Комікс для кадровика

Так, ч. 5 ст. 24 Закону України «Про оплату праці» передбачає, що, виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний рахунок (адресу) з обов’язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця ( за особистою письмовою згодою працівника).

Крім того, законодавство забороняє будь-яким способом обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю заробітною платою, крім випадків, передбачених законодавством (ч. 1 ст. 25 Закону України «Про оплату праці»).

Таким чином, жодні обов'язки працівника відкривати рахунок для виплати заробітної плати у банку, обраному роботодавцем, не передбачені законом. Тож, якщо громадянин звернеться до суду, договір з банком можуть визнати недійсним (якщо угоду уклали вимушено, під примусом роботодавця).

В Держпраці також нагадали й про інші законодавчі положення, які гарантують вільний вибір способу оплати праці. Так, у ст. 22 Закону України  «Про оплату праці» йдеться, що суб’єкти організації оплати праці не мають права в односторонньому порядку ухвалювати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами і колективними договорами.

А Конституція України (ст. 19) передбачає, що ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством,  а також, що ніхто не може посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей (ст. 68).

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47358

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
22749

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
99609

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
248069

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді