Відпустка на спортивні змагання: як і кому надавати?

У Держпраці роз'яснили, як потрібно надавати відпустки для участі у спортивних змаганнях

Відпустка на спортивні змагання: як і кому надавати?

Право на такі відпустки мають особи, які змагатимуться на всеукраїнському та міжнародному рівні (відповідно до ст. 771 Кодексу законів про працю України).

Як надавати відпустку для участі в спортивних змаганнях

Також слід керуватися положеннями Порядку надання та оплати відпусток для підготовки та участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях №565 (затверджений Постановою КМУ від 1.06.2011). 

Право піти у відпустку для підготовки та участі у всеукраїнських спортивних змаганнях мають працівники, які систематично займаються певним видом спорту та беруть участь у спортивних змаганнях. Виняток — працівники підрозділів правоохоронних органів, ЗСУ, інших військових формувань, фізкультурно-спортивних організацій, які за своїми функціональними обов’язками беруть участь у всеукраїнських змаганнях.

Що ж до міжнародних змагань, то право на відпустку мають працівники, включені до основного складу національних збірних команд України. Виняток — спортсмени штатної команди національних збірних команд України та працівників підрозділів правоохоронних органів, ЗСУ, інших військових формувань, фізкультурно-спортивних організацій, які за своїми функціональними обов’язками беруть участь у міжнародних змаганнях. 

Зазначимо, ці правила стосуються осіб, що працюють за основним місцем роботи. При цьому спортивні змагання, для участі у яких працівник хоче піти у відпустку, мають бути включені до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів та спортивних змагань України на відповідний рік.

Щоб отримати відпустку, працівник повинен написати заяву працівника та надати лист-виклик. 

Відпустку можуть надавати частинами, проте загальна тривалість не має перевищувати 40 календарних днів на рік (сюди входить і час на проїзд до місця проведення змагань та повернення назад).

Важливо, що під час воєнного стану у надання такої відпустки (так само як і інших видів, окрім відпусток у зв’язку вагітністю та для догляду за дитиною до 3 років) працівнику можуть відмовити —якщо він залучений до робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка на весілля

Шлюби укладають на небесах, а відпустку тим, хто одружується, надають на роботі. Які документи оформити кадровику? У яких випадках відпустка у зв’язку з одруженням може бути оплачуваною? Дізнайтесь нюанси та документуйте таку відпустку за зразками.
54703

Складіть заяву на відпустку за зразком

Черговість надання щорічних відпусток працівникам визначається графіками відпусток, які роботодавець затверджує наприкінці кожного року, доводячи до відома усіх працівників.
101421

Як замінити працівника на період відпустки

Працівник йде у відпустку, але робота не може чекати на його повернення. Як правильно замінити тимчасово відсутнього працівника на період відпустки, зокрема, головного бухгалтера, читайте у статті.
16926

Заява на матеріальну допомогу на оздоровлення до щорічної відпустки

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення на законодавчому рівні регламентовано тільки для підприємств, установ та організацій, які фінансують з бюджету. Недержавні підприємства можуть врегулювати це питання у колдоговорі.
108740

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді