Відкликання з відпустки: коли це можливо та на що зважати?

Працівників можна відкликати, щоб ліквідувати наслідки затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС

Відкликання з відпустки: коли це можливо та на що зважати?Якщо роботодавцеві потрібно відкликати працівника з відпустки, слід керуватися Законом України «Про відпустки» (ст. 12) та Кодексом законів про працю України (ст. 79).

Щорічна основна відпустка

Так, відкликання з відпустки може відбутися за таких умов:

  • виключна ситуація (виробнича аварія чи стихійне лихо та усунення їх наслідків, запобігання нещасним випадкам, недопущення простою, відвернення псування чи загибелі майна підприємства);
  • основна безперервна частина відпустки (до відкликання чи після нього) становить не менш ніж 14 календарних днів;
  • працівник надав згоду на відкликання.

Слід пам'ятати, що відкликати працівника можна лише зі щорічної відпустки. На соціальні, творчі, навчальні відпустки, а також на відпустки для участі у змаганнях чи без збереження заробітної плати така можливість не поширюється.

При цьому невикористану частину відпустки (якщо її не нададуть працівникові після закінчення обставин, через які його відкликали) за згодою сторін переносять на інший період.

Зазвичай цю частину надають до кінця робочого року (не пізніше, ніж 12 місяців після закінчення робочого року, за який надавалася відпустка).

Оформлюючи відкликання з відпустки, потрібно:

  • отримати письмову згоду працівника на переривання щорічної відпустки;
  • підготувати доповідну або службову записку на ім’я роботодавця від безпосереднього керівника працівника;
  • оформити наказ про відкликання (має містити дату початку роботи, кількість невикористаних днів відпустки та термін надання цих невикористаних днів).

Зазначимо, оплата роботи відкликаного з відпустки працівника відбувається з урахуванням тієї суми, що була нарахована як оплата невикористаної частини відпустки.

За матеріалами Вищої школи адвокатури НААУ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв відпусток: основні питання створення та розрахунку

Створений резерв відпусток надає можливість на підприємстві рівномірно розподілити витрати на оплату відпусток протягом усього року. Читайте у статті як створити резерв відпусток та як його розраховувати
6782

Відпустка за сумісництвом: тривалість, види та порядок надання

Законодавство гарантує право сумісникам отримувати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Який порядок надання відпустки суміснику, чи можлива відпустка за сумісництвом на одному підприємстві, чи вносити сумісників до графіка відпусток, чи передбачає законодавство відпустку на дітей суміснику — розкажемо у статті.
57585

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
72634

Зразок заяви про перенесення відпустки

Наприкінці кожного року підприємства затверджують графік відпусток працівникам. Іноді у працівників виникає необхідність використати відпустку поза графіком. Щоб це реалізувати, зокрема, — працівник має написати заяву про перенесення відпустки на інший період.
31649

Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці

Працівники, залучені до робіт, що мають шкідливий вплив на їх здоров’я, потребують тривалішого відпочинку. У зв’язку з цим, стаття 76 КЗпП гарантує надання таким працівникам щорічних додаткових відпусток.
14905

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді