Суспільно корисні роботи: пам'ятайте про безпеку праці

Роботодавці так само мають піклуватися про створення безпечних умов

  image49

Відповідальність за порушення законодавства про охорону праці

На громадян, яких залучають до суспільно корисних робіт, покладаються певні обов’язки щодо безпеки праці. Насамперед йдеться про офіційно зареєстрованих безробітних, яких першочергово можуть долучити до роботи в умовах воєнного стану.

Так, працівники повинні:

  • відповідально проходити навчання та сприймати інструктажів з охорони праці;
  • ретельно дотримуватися інструкцій з охорони праці;
  • під час робіт чи просто перебуваючи на території виконання робіт дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточення;
  • використовувати засоби колективного та індивідуального захисту (якщо ЗІЗ відсутні або прострочені, несправні, пошкоджені чи забруднені, працівників не можна допускати до роботи).

Безумовно, роботодавці також повинні дотримуватися правил охорони праці. Зокрема, потрібно ретельно стежити за безпекою технологічних процесів, дотримуватися правил експлуатації механізмів та устаткування, забезпечити працівників засобами індивідуального захисту та створити на робочих місцях такі санітарно-побутові умови, які відповідають нормативним вимогам.

Також потрібно пам’ятати, що при залученні до суспільно корисних робіт обов'язково укладається строковий трудовий договір з працівниками. 

За матеріалами Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
3738

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді