Звільняємо працівника з інвалідністю

Що потрібно зробити, перш ніж ухвалювати таке рішення?

Звільняємо працівника з інвалідністю Інвалідність не має бути перешкодою в реалізації трудових прав людей. Факт вствновленої інвалідності не є підставою ані для звільнення, ані для відмови у працевлаштуванні. Так само роботодавці не мають вдаватися й до інших форм дискримінації: відмовляти працівникові у просуванні по службі або ж переводити його без згоди на іншу роботу. 

Права працівників з інвалідністю закріплені у Законі України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21 березня 1991 року № 875-XII (ст. 17).

Проте обмеження все ж можливі. Так, особу можна звільнити (або відмовитися приймати на роботу), якщо:

  • стан здоров’я перешкоджає виконанню професійних обов’язків чи загрожує здоров’ю і безпеці інших осіб; 
  • продовження роботи (або ж зміна її характеру та обсягу) може призвести до  погіршення здоров’я особи.

Підтвердженням цього є висновок медико-соціальної експертної комісії. Проте це не означає, що потрібно одразу ж звільнят працівника.

Одержавши документ, роботодавець має ознайомитися з ним, та, якщо це можливо, створити належні умови праці на робочому місці працівника з інвалідністю, щоб така особа продовжила роботу. Безумовно, при цьому потрібно керуватися рекомендаціями МСЕК. Якщо ж створити такі умови неможливо, можна запропонувати працівникам переведення на іншу роботу. І лише якщо особа відмовляється від переведення, а створити на наявні посаді належні безпечні умови відповідно до рекомендацій МСЕК неможливо, роботодавець може звільнити працівника з інвалідністю.

У Держпраці також нагадали про штрафи за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю (за кожне робоче місце, призначене і не зайняте особою з інвалідністю):

  • 8-14 працівників — половина середньої річної заробітної плати;
  • 15 або більше працівників — середня річна заробітна плата.

Оштрафувати можуть і посадові осіб роботодавця.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Праця осіб з інвалідністю: які пільги та гарантії передбачені

Особа з інвалідністю — особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.
3554

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

Протягом року кадрові служби пильнують, аби на підприємстві працювали особи з інвалідністю у кількості, що відповідає нормативу робочих місць. Однак дуже часто з’ясовується, що норматив не виконано. Одна з причин — оскільки у розрахунку беруть участь усереднені показники, після заокруглень фактична чисельність осіб з інвалідністю виявляється меншою, аніж планували. Як уникнути такої проблеми?
14527

Зразок виробничої характеристики для працівника, який оформлює інвалідність у МСЕК

Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) працівник повинен пройти для встановлення інвалідності. Для цього необхідна виробнича характеристика, шаблон якої розробили експерти Системи.
18691

Порядок працевлаштування осіб з інвалідністю

Держава захищає права працівників з інвалідністю та гарантує їм право на роботу. Як приймати на роботу таких працівників і дотримати вимог законодавства? Як оформити наказ про прийняття на роботу інваліда? Вберегтися від помилок під час працевлаштування осіб з інвалідністю допоможе консультація нашого експерта
31676

Звіт 10-ПОІ: коли і як правильно подавати

Звіт про працевлаштування інвалідів — один із найскладніших в кадровій практиці. Чимала кількість рядків для заповнення вимагає високої концентрації та уважності до деталей, а помилка тягне за собою накладання штрафу. Хто, як і в які терміни має подати звіт 10-ПОІ, роз’яснюємо у статті
24242

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді