Особливості звільнення керівника юрособи

Пояснюємо, хто має право звільнити керівника

image33

Як оформити звільнення директора товариства за власним бажанням
 

У Державній службі з питань праці звернули увагу на те, що механізм управління підприємством визначає господарський кодекс України. Так, відповідно до ст. 65, питання управління фіксуються в установчих документах (на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу). Зокрема, в установчих документах фіксують повноваження загальних зборів учасників юридичної особи — і саме сюди входить призначення чи звільнення керівника (як і порядок ухвалення відповідних рішень).

Кодекс законів про працю України передбачає, що директор може звільнитися, подавши за два тижні відповідну заяву та повідомивши про це (письмово) всіх учасників товариства. Після цього скликають загальні збори, де й вирішують питання щодо звільнення.

За належне інформування учасників та проведення цих зборів відповідає саме директор, що планує звільнитися.

За матеріалами Центрального регіону інспекційної діяльності Держпраці у Дніпропетровській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106146

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122490

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50533

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді