Умови відряджень дистанційних працівників пропонують встановлювати в трудовому договорі, — законопроєкт

Правила компенсації дистанційним працівникам поїздок в офіс додадуть у статтю 121 КЗпП

image65

Дистанційна робота під час воєнного стану

6 листопада 2023 р. у Верховній Раді зареєстрували проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо удосконалення правого регулювання окремих питань надомної та дистанційної роботи» № 10164-1 (далі — Законопроєкт № 10164-1).

Законопроєкт № 10164-1 є альтернативним до Законопроєкту від 20.10.2023 № 10164, про який ми докладно розповідали раніше.

Умови відряджень дистанційних працівників пропонують встановлювати в трудовому договорі, — законопроєктЧитайте також: Працівникам з дітьми нададуть можливість працювати дистанційно

Законопроєкт № 10164-1:

  • передбачає, що під час навчання дитини онлайн один з батьків зможе погодити з роботодавцем та обрати для себе не тільки дистанційний, але й надомний формат роботи;
  • регламентує службові відрядження надомних та дистанційних працівників.

Особливості направлення надомних та дистанційних працівників у службові відрядження встановлюватимуть у трудовому договорі. Щоб направити працівника, який виконує роботу дистанційно, у відрядження, його зобов’яжуть повідомити роботодавцю своє поточне місце перебування будь-яким зручним способом, у т. ч. да допомогою інформаційно-комунікаційних технологій. Для цього статті 60-1 та 60-2 доповнять новими нормами.

Статтю 121 КЗпП також доповнять новою нормою. Додадуть, що до поїздок в офіс або в іншу місцевість працівників, які постійно виконують роботу надомно або дистанційно в іншому, ніж роботодавець, населеному пункті, також застосовують правила виплати компенсацій у зв’язку з службовими відрядженнями. У таких випадках пункт вибуття та пункт повернення з відрядження роботодавець погоджує з працівником, коли узгоджує маршрут поїздки та зазначає у наказі про відрядження.

Ірина Матійко

За матеріалами ВРУ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Бланк посвідчення про відрядження: хто може не заповнювати

Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59, передбачає, що працівників направляють у відрядження на підставі наказу керівника установи або його заступника. У наказі про відрядження зазначають пункт призначення, найменування підприємства, в яке відряджено працівника, строк та мета відрядження.
124905

Положення про службові відрядження працівників

Для забезпечення трудової дисципліни працівниками, що направляються у відрядження, а також урегулювання організаційних та фінансових питань, пов’язаних із відрядженнями, радимо розробити Положення про відрядження (далі — Положення).
51723

Відрядження працівника під час воєнного стану

Відрядження під час воєнного стану набуло нових особливостей: правила оформлення відрядження працівнику-дистанційнику, працівнику, який перебуває у простої або за кордоном. Як направляти працівників у відрядження під час воєнного стану — читайте у статті
21473

Наказ на відрядження

Минулого року Податковий кодекс зазнав змін, які стосуються направлення у відрядження. Дізнатися чи вплинули вони на роботу кадровика та скачати актуальний зразок наказу про відрядження ви зможете у матеріалі.
155824

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді