Суспільно корисні роботи: кого залучають та як оплачують?

Працівники мають базові трудові гарантії

image44

Як організувати громадські роботи чи роботи тимчасового характеру з безробітними

Під час воєнного стану громадян можуть залучати до суспільно корисних робіт. Держпраці дає таке визначення цього поняття:

Суспільно корисні роботи — тимчасова трудова діяльність працездатних осіб в умовах воєнного стану, що провадиться для виконання робіт оборонного характеру, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, що виникли в період воєнного стану, та їх наслідків, задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань і сил цивільного захисту, забезпечення функціонування національної економіки та системи забезпечення життєдіяльності населення.

Здебільшого такі роботи не потребують спеціальної професійної підготовки. 

Залучати до суспільно корисних робіт можуть: 

  • безробітних та незайнятих осіб;
  • працівників підприємств, що функціонують в умовах воєнного стану (за погодженням з керівництвом), якщо такі працівники не залучені до виконання мобілізаційних завдань та не зараховані до складу позаштатних формувань цивільного захисту — це оформлюють як переведення;
  • осіб, зайнятих в особистому селянському господарстві;
  • студентів вишів та учнів профтехнічних навчальних закладів;
  • самозайнятих осіб.

При цьому не можуть бути залучені такі особи: 

  • діти до 15 років;
  • жінки з дітьми до 3 років;
  • вагітні (якщо роботи можуть негативно вплинути на стан їхнього здоров’я).

З усіма працівниками укладають строкові трудові договори. Для працівників, яких перевели з підприємств, оплата праці не може бути нижчою за середню заробітну плату за основним місцем роботи, для решти — не нижчою за мінімальну заробітну плату. Також законодавство гарантує дотримання загальних стандартів щодо відпусток та відпочинку між змінами, тривалості робочого часу тощо.

Важливо пам'ятати, що суспільно корисні роботи у жодному разі не можуть бути пов'язані пов’язані з підприємницькою діяльністю та одержанням прибутку.

За матеріалами Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Продовження воєнного стану залишає свій відбиток на всі сфери суспільного життя, у тому числі і на трудові відносини. Законодавство про працю передбачає обмеження, пов’язані з дією воєнного стану. Стаття допоможе розібратися з тим як приймати на роботу під час воєнного стану, як перевести працівника на іншу роботу та що передбачає зміна істотних умов праці під час воєнного стану.
3965

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді