Переведення працівника через стан здоров'я: терміни та оплата

Держпраці нагадала роботодавцям про вимоги законодавства

Переведення працівника через стан здоров'я: терміни та оплатаЯкщо працівник за станом здоров'я потребує надання легшої роботи, роботодавець зобов'язаний оформити таке переведення.

Чи вважатиметься, що надали легшу роботу, якщо створити умови на робочому місці

Переведення на легшу роботу може відбуватися як тимчасово, так і без конкретного строку — це визначають відповідно до медичного висновку. У будь-якому разі переведення можливе лише за згодою особи.

Важливо, що за працівником, якого перевели на нижчеоплачувану роботу, має зберігатися попередній середній заробіток. Його зберігають впродовж щонайменше двох тижнів, а в деяких ситуаціях — впродовж всього часу нижчеоплачуваної роботи.

За матеріалами Схiдного міжрегiонального управлiння Держпрацi

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про прийняття на роботу в порядку переведення з іншого підприємства

Переведення на інше підприємство — зручний спосіб реалізації гарантій працівникам, звільнення яких супроводжується обов’язковим працевлаштуванням. Розгляньмо, зокрема, як оформити наказ про прийняття на роботу працівника, якого переведено з іншого підприємства.
28106

Звільнення під час воєнного стану: підстави і порядок

Звільнення під час воєнного стану в Україні регламентується Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136), адже він має тимчасовий пріоритет над КЗпП. Закон № 2136 вніс зміни й у порядок припинення трудових відносин. Які нюанси необхідно врахувати під час звільнення працівника під час воєнного стану, розберемо у статті
150288

Порядок переведення на іншу посаду

Переведення на іншу посаду чи роботу на одному підприємстві, в установі чи в організації може ініціювати роботодавець або працівник.
51219

Як оформити наказ про переведення на іншу посаду

Роботодавець може перевести працівника на іншу посаду тільки за його згодою (ч. 1 ст. 32 КЗпП). Ініціювати переведення можуть працівник або роботодавець. Скачати зразок наказу про переведення за новим стандартом ви зможете у матеріалі
207819

Тимчасове переведення: підстави та оформлення

Переведення працівника в межах одного підприємства може бути постійним та тимчасовим. Про умови та порядок оформлення тимчасового переведення на іншу роботу розкажемо у статті.
33669

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді