У працівника проблеми з паспортом. Експерти підкажуть, що робити під час воєнного стану

Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
На питання відповідають керівник експертної групи «Експертус Кадри» Ольга Догадіна та провідний експерт із трудового законодавства «Експертус Кадри» Олена Петровська

У працівника проблеми з паспортом. Експерти підкажуть, що робити під час воєнного стануКоли укладаєте трудовий договір, громадянин зобов’язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу (ч. 2 ст. 24 КЗпП).

Що робити, якщо прострочений або недійсний паспорт

Паспорти громадян України у формі картки, строк дії яких закінчився за 30 днів до 24 лютого 2022 року та після 24 лютого 2022 року, і паспорти громадянина України зразка 1994 року, до яких не вклеїли фотокартки особи в разі досягнення нею 25- чи 45-річного віку, строк вклеювання яких настав за 30 днів до 24 лютого 2022 року та після 24 лютого 2022 року, є документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України. Їх необхідно обміняти або вклеїти нову фотокартку протягом 30 календарних днів з дня, як припинять або скасують воєнний стан. Підстава — постанова КМУ «Деякі питання реалізації актів законодавства у сфері міграції в умовах воєнного стану» від 21.10.2022 № 1202.

У працівника проблеми з паспортом. Експерти підкажуть, що робити під час воєнного стануПаспорт без реєстрації: хто і як відповідатиме?

У мирний час на посадових осіб за прийняття на роботу громадян без паспортів або з недійсними паспортами передбачено накладення штрафу в розмірі 1—3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг). Якщо посадова особа упродовж року допустить повторне порушення, штраф становитиме 10—14 нмдг (ст. 200 КпАП).

У працівника проблеми з паспортом. Експерти підкажуть, що робити під час воєнного стануФото на паспорт-книжечку: коли і як слід змінювати?

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про призначення уповноваженої особи

Існує декілька способів призначити уповноважену особу із закупівель. Якщо на вашому підприємстві вирішили доручити додаткові обов’язки уповноваженої особи із закупівель штатному працівнику або призначити Уповноваженого за суміщенням, стануть у пригоді зразки відповідних наказів за ДСТУ 4163:2020. Скачайте їх зі статті
39289

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
116419

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді