Призупинення трудового договору через бойові дії: на що зважати?

Держпраці застерегла від помилок

Призупинення трудового договору через бойові дії: на що зважати?Роботодавці можуть призупиняти трудові договори з працівниками у зв’язку із бойовими діями. Втім, щоб уникнути порушень, Державна служба з питань праці закликала зважати на особливості застосування такої підстави.

Правове підґрунтя призупинення

Зокрема, має визначальне значення територія, де розташоване підприємство. Так, у відомстві навели як приклад ситуацію в Кропивницькому, де роботодавець призупинив дію трудового договору через неможливість забезпечити безпечні умови праці у зв’язку із бойовими діями та відсутністю замовлень і продажів.

Оскільки Кропивницький не входить до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, посилання на неможливість забезпечити безпечні умови праці у зв’язку із бойовими діями не відповідає дійсності. Відповідно, це не може бути підставою для призупинення.

Зрештою, за порушення норм законодавства роботодавцям можуть винести припис, і тоді доведеться скасовувати наказу про призупинення та виплачувати працівникам середній заробіток за весь час такого неправомірного призупинення роботи.

За матеріалами Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
3738

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді