Догляд за хворими родичами: як вивільнити більше часу?

Користуйтесь правами, які працівникам гарантує КЗпП

Догляд за хворими родичами: як вивільнити більше часу?

Кодекс законів про працю України (ст. 56) гарантує працівникам, які доглядають хворих родичів, можливість встановити неповний робочий час (день або тиждень). 

Неповний робочий час

Так, працівник для цього повинен звернутися до роботодавця (необхідність догляду має бути підтверджена медичним висновком). Роботодавець же, своєю чергою, зобов’язаний задовольнити таке прохання.

Зауважте: за умови встановлення неповного робочого часу оплата праці зменшується пропорційно до зменшення тривалості робочого дня або тижня.

За матеріалами Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Неповний робочий час: запровадження, оплата, табелювання

Неповний робочий час — це один із видів тривалості робочого часу, передбачений законодавством. Установити його можна як під час прийняття на роботу, так і згодом. Які алгоритми запровадження неповного часу з ініціативи працівника та роботодавця? Як встановити на неповний робочий час в умовах воєнного стану?
132680

Графік роботи працівників

Підприємство самостійно визначає, який графік роботи працівників діє у його межах. Як скласти графік роботи працівників таким чином, щоб він відповідав нормам закону та влаштовував усі сторони трудових відносин, — читайте у статті
114585

Поняття робочого часу та його види

Робочий час — це період в часі, протягом якого працівник зобов’язаний виконувати трудові обов’язки. Детально про поняття робочого часу та його види — у статті.
10227

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді