З роботодавцем немає зв'язку через війну: як звільнитися?

Розірвати трудовий договір та отримати допомогу з безробіття можна в односторонньому порядку

З роботодавцем немає зв'язку через війну: як звільнитися?Кодекс законів про працю України дозволяє працівникам ініціювати звільнення за власним бажанням, якщо роботодавець не може забезпечити своїх співробітників необхідними умовами праці через бойові дії (ч.1 ст 38 КЗпП).

При цьому звільнення може відбуватися у строк, про який попросив сам працівник.

Як звільнитися, якщо підприємство на окупованій території

Проте через бойові дії будь-який зв'язок з роботодавцем може бути відсутній, і, відповідно, узгодити звільнення з ним може бути неможливо.

В такому разі працівник, який виїхав з небезпечного регіону, повинен звернутися до центру зайнятості за місцем проживання як внутрішньо переміщена особа, надавши заяву про припинення трудового договору. В такій ситуації саме центр зайнятості перебирає на себе функції інформування роботодавця, Пенсійного фонду та податкової про звільнення особи.

Після цього вже з наступного дня після подання заяви особа вважатиметься безробітною та здобуде право на одержання допомоги з безробіття.

Загалом же у Державній службі з питань праці зауважили, що, у разі відсутності будь-яких контактів з роботодавцем та неможливості встановити з ним зв’язок, факт припинення трудових відносин може встановити суд (в порядку окремого провадження, передбаченого Цивільним процесуальним кодексом).

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про звільнення за власним бажанням

Якщо працівник прийняв рішення завершити кар’єру в компанії, неодмінно шукатиме бланк заяви на звільнення за власним бажанням. Роз’ясніть працівнику, що оформлення такої заяви залежить від причини звільнення. Скачайте та покажіть колезі зразок заяви на звільнення за власним бажанням.
234330

Зразки заяв про звільнення з роботи

Трудове законодавство надає право працівникам розривати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника за два тижні. Але на час дії воєнного стану є поважна причина для звільнення без попередження. Детальніше читайте у статті.
600669

Звільнення під час воєнного стану: підстави і порядок

Звільнення під час воєнного стану в Україні регламентується Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136), адже він має тимчасовий пріоритет над КЗпП. Закон № 2136 вніс зміни й у порядок припинення трудових відносин. Які нюанси необхідно врахувати під час звільнення працівника під час воєнного стану, розберемо у статті
150370

Припинення трудового договору в мирний та воєнний час

Трудовий договір може бути припинено, а працівника звільнено з роботи лише з підстав і в порядку, визначених трудовим законодавством. Про підстави припинення трудового договору, його алгоритм та особливості припинення трудових відносин під час воєнного стану читайте у цій статті
27756

Звільнення за власним бажанням під час відпустки для догляду за дитиною

Звільнення під час відпустки по догляду за дитиною до 3 років хоч і є досить популярним на сьогодні, однак викликає низку питань. Як правильно оформити звільнення під час декретної відпустки? Чи можуть звільнити вагітну? У чому особливості звільнення за власним бажанням під час відпустки по догляду за дитиною? Чи можливе звільнення за угодою сторін під час декретної відпустки? Відповідь на ці та інші питання — знайдіть у статті
39039

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді