Простій під час воєнного стану пропонують оплачувати за кошти Держбюджету

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Автор законопроєкту пропонує доповнити статтю 113 КЗпП новою нормою

Простій під час воєнного стану пропонують оплачувати за кошти Держбюджету Простій під час воєнного стану

Оплата часу простою не з вини працівника належить до мінімальних державних гарантій в оплаті праці (ст. 12 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР).

Коли запровадили воєнний стан, роботодавці втратили можливість оплачувати час простою не з вини працівників та зупиняють роботу за таких обставин. Щоб забезпечити дію державних гарантій в оплаті часу простою, один із депутатів ВРУ зареєстрував проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 113 Кодексу законів про працю України щодо гарантування оплати часу простою під час воєнного чи надзвичайного стану на території України» від 22.03.2024 № 11109.

Зміни до статті 113 КЗпП  передбачають, що час простою не з вини працівника на період воєнного чи надзвичайного стану на території України оплачуватимуть за рахунок коштів Держбюджету у порядку, що визначить КМУ.

Наразі простій не з вини працівника оплачує роботодавець у розмірі:

  • не нижче від 2/3  тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу);
  • середнього заробітку, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища.

Ірина Матійко

За матеріалами ВРУ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47127

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
22199

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
98281

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
247113

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді