Звільняємо за станом здоров’я: обов'язки роботодавця

Перед звільненням потрібно спробувати зберегти трудові відносини з працівником

Звільняємо за станом здоров’я: обов'язки роботодавця

Звільнення працівника через невідповідність посаді за станом здоров'я є останнім кроком після встановлення такої невідповідності. 

Як звільнити працівника, який за станом здоров’я не відповідає посаді

Так, якщо згідно з медвисновком особа більше не може виконувати передбачену трудовим договором роботу керівник насамперед має докласти зусиль, щоб перевести перевести такого працівника на іншу роботу, яка вже відповідатиме його стану здоров’я. Важливо, що таке переведення відбувається лише за згодою особи. 

А от якщо працівник відмовляється від переведення, або ж на підприємстві немає іншої роботи, стає можливим звільнення — воно відбувається на підставі п. 2 ст.40 Кодексу законів про працю України. При цьому працівникові слід виплатити вихідну допомогу (середньомісячна заробітна плата).

Зауважте: перелік документів для встановлення невідповідності за станом здоров'я визначений , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 № 1449.Порядком розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я за наявності в нього права на призначення дострокової пенсії за віком

За інформацією Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
121958

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50239

Попередження про звільнення за 2 місяці: зразок та особливості оформлення

Обов’язком роботодавця у разі скорочення чисельності чи штату працівників та звільнення у зв’язку з ліквідацією установи є повідомлення працівника про наступне звільнення за два місяці. Зразок листа-повідомлення про звільнення працівника та особливості його вручення розкриваємо у статті.
114291

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді