Оцифрування трудових книжок: алгоритм перевірки

ПФУ дав поради щодо попереднього контролю записів у документі

Оцифрування трудових книжок: алгоритм перевірки

Пенсійний фонд України оприлюднив алгоритм, за допомогою якого роботодавці та працівники можуть перевірити коректність даних у трудовій книжці перед поданням на оцифрування.

Отже, перевіряйте:

  • правильність написання:
    • прізвища, ім’я та по батькові (ПІБ) — повністю, без скорочень або заміни імені та по батькові ініціалами;
    • дати народження.
      Дані мають збігатися з паспортними.
      У разі зміни прізвища колишнє прізвище має бути закреслене однією рискою і поряд записане нове, а на внутрішньому боці обкладинки має бути вказаний документ, на підставі якого виправлено запис ( з реквізитами). Зміни завіряють підписом уповноваженої особи та печаткою.
  • наявність необхідних підписів та печаток на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки:
    • підпис власника трудової книжки;
    • підпис особи, відповідальної за видачу трудових книжок на підприємстві;
    • наявність печатки підприємства (або відділу кадрів), на якому заповнювалася трудова книжка.
  • записи у розділі «Відомості про роботу»:
    • у записах про прийняття та звільнення мають бути зазначені дати початку виконання роботи, повне найменування підприємства, назва посади чи професії, а також номери і дати наказів про прийняття або звільнення;
    • записи про звільнення чи переведення мають відповідати формулюванням чинного законодавства і містити посилання на відповідну статтю закону;
    • записи про звільнення мають бути засвідчені печатками.
      Зауважте: у разі зміни назви підприємства роблять запис про перейменування (зазначаючи розпорядчий акт з номером та датою) — окремим рядком.

Якщо виявите помилки, виправте їх перед скануванням. Також пам'ятайте, що, у разі відсутності у трудовій книжці необхідних записів про роботу, можна подати інші документи на підтвердження стажу. Якщо ж фактичне ім'я, прізвище чи по батькові власника не збігаються з тим, що зазначено у трудовій, факт належності документа встановлює суд.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121317

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56739

Погодження обробки персональних даних для передачі сканкопії трудової книжки до Пенсійного фонду

Згода на обробку персональних даних для передання сканкопіїї трудової книжки на перший погляд є важливим кроком у процесі забезпечення відповідності законодавству та захисту особистої інформації. Однак чи потрібна згода на обробку персональних даних для сканкопіїї трудової сьогодні та яку форму вона має, — читайте у статті.
34044

Аудит трудових книжок

Аудит трудових книжок слід проводити, зокрема, коли на роботу оформився новий кадровик та перед тим як подавати скановані копії трудових книжок для оцифрування до Пенсійного фонду. Детально про випадки проведення аудиту трудових книжок та про дії роботодавця і працівника у разі втрати трудової книжки читайте у статті.
41850

Зразок листа про отримання трудової книжки

Якщо працівник не прийшов до відділу кадрів у день звільнення і його трудову книжку зберігає роботодавець, необхідно надіслати йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки. Щоб полегшити й прискорити собі роботу, скористайтеся зразком листа про необхідність отримання трудової книжки від Експертус Кадри.
66669

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді