Форму повідомлення про прийняття на роботу планують адаптувати до праці домашніх працівників

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Фізичні особи зможуть подавати повідомлення до податкової про укладений трудовий договір з домашнім працівником, а всі роботодавці — отримають нову форму повідомлення

Форму повідомлення про прийняття на роботу планують адаптувати до праці домашніх працівників

Повідомлення в податкову про прийняття на роботу — як скласти, виправити помилку або скасувати

СПО об’єднань профспілок України розмістив на своєму сайті проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413» (далі — Постанова). Розробник документу — Мінсоцполітики. 

Постанова:

  • реалізує норми Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників» від 25.04.2024 № 3680-ІХ (далі — Закон № 3680),
  • забезпечить оперативне надходження відомостей про трудову діяльність домашніх працівників до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Закон № 3680 доповнив КЗпП новою главою XI-A «Праця домашніх працівників». З домашніми працівниками укладають трудовий договір, який є основним документом, що засвідчує виникнення, зміну та припинення трудових відносин та визначає права та обов’язки сторін. На підставі трудового договору домашнього працівника допустять до роботи після того, як роботодавець повідомить податкову про його прийняття в порядку, встановленому КМУ (абз. 2 ст. 173-3 КЗпП).

Відповідно до постанови КМУ «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту» від 17.06.2015 № 413 (далі — Постанова № 413) роботодавці оперативно передають інформацію про прийнятих працівників на роботу за допомогою спеціального програмного забезпечення. 

Зміни, що пропонує Мінсоцполітики, нададуть можливість подавати повідомлення до податкової про трудові договори, які фізична особа уклала з домашніми працівниками. 

У формі повідомлення про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту (далі — повідомлення) передбачать такі категорії осіб: 

  1. наймані працівники за основним місцем роботи;
  2. працівники за сумісництвом;
  3. гіг-спеціалісти за гіг-контрактом;
  4.  особи на підставі цивільно-правових договорів;
  5. домашні працівники.

Якщо КМУ ухвалить Постанову, вона набере чинності одночасно із Законом № 3680, — 24 серпня 2024 року. Всі роботодавці отримають нову форму повідомлення.

Ірина Матійко

За інформацією ФПСУ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про призначення уповноваженої особи

Існує декілька способів призначити уповноважену особу із закупівель. Якщо на вашому підприємстві вирішили доручити додаткові обов’язки уповноваженої особи із закупівель штатному працівнику або призначити Уповноваженого за суміщенням, стануть у пригоді зразки відповідних наказів за ДСТУ 4163:2020. Скачайте їх зі статті
40637

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді