Графік відпусток: коли розробити та що буде, якщо цього не зробити?

Підкажемо, у якій формі має бути складений графік та який розмір штрафу за порушення

Графік відпусток: коли розробити та що буде, якщо цього не зробити?

На обов'язок роботодавців складати графік відпусток не впливає кількість працівників — робити це повинні всі (відповідно до Закону України «Про відпустки»).

Складаємо графік відпусток на 2024 рік

Впоратися з цим завданням найкраще ще до початку року, щоб працівники могли, за бажанням, скористатися правом на відпочинок на самому початку року. До графіків включають як щорічну основну, так і додаткові відпустки:

Графік складають у довільній формі — необхідно лише зазначити місяць і заплановану кількість днів відпустки. Конкретний же термін визначають наказом керівника за два тижні до її початку самої відпустки. Якщо працівника прийняли вже після затвердження графіка, до документа множна внести необхідні зміни.

У разі, коли працівник передумав і хоче скористатися відпусткою в інший період, він має написати відповідну заяву та погодити це з роботодавцем (останній може відмовити). Така заява з резолюцією стає підставою для видання наказу про відпустку

Зауважте, за відсутності графіка відпусток роботодавцеві загрожує штраф у розмірі однієї мінімальної зарплати (наразі — 8 000 грн), оскільки це кваліфікують як «інше порушення вимог законодавства про працю».

Складаючи графік, зважайте, що певні категорії працівників мають право вийти у щорічну відпустку до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на підприємстві.

За інформацією Профспілки працівників освіти і науки України

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Розраховуємо залишок відпусток наприкінці року

Для того щоб спланувати на майбутній рік графік відпусток, насамперед слід визначити залишок невикористаної відпустки за поточний, а можливо — і за попередні роки. Щоб не розгубитися в розрахунках користуйтеся довідкою про залишок відпустки. Що має містити довідка про залишок відпустки та як виглядає формула розрахунку днів відпустки — у статті.
17260

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
64687

Графік відпусток 2025

Чи стикалися ви з ситуаціями, коли працівники не задоволені графіком відпусток? Або ж, можливо, ви шукаєте способи оптимізувати процес складання графіка, адже скоро вже потрібно буде складати графік відпусток 2025 року. Як скласти графік відпусток на 2025 рік без помилок – у статті.
620

Відкликання працівника з відпустки

На підприємстві виникла потреба у конкретному працівнику, який перебуває у відпустці. І роботодавець повинен використати порядок відкликання з відпустки. Як правомірно відкликати з відпустки та що передбачає алгоритм дій, читайте у статті.
76416

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді