Посадова інструкція: як записати назву посади

Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Дізнайтесь, який відмінок потрібний: родовий чи давальний

Посадова інструкція: як записати назву посади

Посадові інструкції складають для працівників усіх посад, що зазначені в штатному розписі.

У якому відмінку вказувати назву посади в інструкції — у давальному чи родовому

Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затверджений наказом Мінпраці від 29.12.2004 № 336 (далі — Випуск 1 ДКХП), у пунктах 6 Загальних положень розділу 1 та 2 містить норму про те, що у заголовку посадової та робочої інструкцій наводиться повна назва посади в давальному відмінку, яка повинна відповідати професійній назві роботи, передбаченій Класифікатором професій ДК 003-95 зі змінами та доповненнями, та повна назва структурного підрозділу. Проте останні зміни до Випуску 1 ДКХП вносили у 2015 році.

Із 01.09.2021 треба оформляти службові документи по-новому — за національним стандартом ДСТУ 4163:2020 «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів», затвердженим наказом ДП «Український науково-дослідний i навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 01.07.2020 № 144 (далі — ДСТУ 4163:2020). Стандарт ДСТУ 4163:2020 замінив ДСТУ 4163–2003, за яким складали документи з 2003 року. Тому керуємось саме ДСТУ 4163:2020.

Посадова інструкція: як записати назву посади Скачати шаблон посадової інструкції

ДСТУ 4163:2020 передбачає, що заголовок до тексту документа має бути коротким, граматично узгодженим із назвою документа, точно передавати зміст тексту та відповідати на запитання «про що?», «чого?», «кого?». А також містить приклад, зокрема, посадова інструкція (кого?) головного спеціаліста (п. 5.19 ДСТУ 4163:2020).

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Посадова інструкція заступника директора: як скласти

Заступник директора — це та людина, яка може повністю взяти на себе повноваження керівника за його відсутності. Як засвідчує практика, обов’язки заступників далеко не завжди відповідають тим, які визначено для перших керівників. Який обсяг завдань, обов’язків і прав доцільно передбачити в посадових інструкціях заступників директора підприємства? Відповіді знайдете у статті.
41063

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
61300

Все про посадові інструкції в Україні: правила зі зразками

Роботодавець повинен роз’яснити працівнику його права і обов’язки, забезпечити необхідними для роботи засобами (ст. 29 КЗпП). Як це зробити? Скеровує інший нормативний акт: обов’язки, права та відповідальність працівників закріплюють в посадових та робочих інструкціях. Вас можуть притягнути до відповідальності за їх відсутність. Адже суд кваліфікує це як порушення законодавства про працю.
338377

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді