Переведення на нижчу посаду: чи можна відмовити та як реагувати

Автор
шеф-редактор Експертус Кадри
За винятком однієї ситуації, роботодавець може відмовити працівнику

Переведення на нижчу посаду: чи можна відмовити та як реагувати

Роботодавець може перевести працівника на іншу постійну роботу тільки за його згодою (ч. 1 ст. 32 КЗпП). Ініціювати переведення можуть як працівник, так і роботодавець. Обидві сторони трудового договору мають дійти згоди щодо переведення. Роботодавець не зобов’язаний задовольнити прохання працівника, якщо не йдеться про переведення на легшу роботу за станом здоров’я.

Чи можна відмовити працівнику у переведенні на нижчу посаду

Зазвичай роботодавець із працівником спочатку усно домовляються про переведення. Якщо працівник знає про вакансію і подає роботодавцеві заяву про переведення на іншу посаду без попередньої усної домовленості — частіше йдеться про переведення на вище оплачувану роботу. Утім, можливий і «дауншифтинг», коли керівник підрозділу просить роботодавця перевести його на більш спокійну роботу, де менше відповідальності, хоча і, відповідно, менша зарплата. Роботодавець вирішує, чи давати згоду на переведення.

Переведення на нижчу посаду: чи можна відмовити та як реагувати Працівник хоче перевестися з пониженням: поради керівнику

Якщо роботодавець відмовляє працівнику у переведенні, зазначте про це у резолюції на заяві про переведення. Роботодавець сам оголошує рішення працівнику або доручає кадровій службі.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Тимчасове переведення: підстави та оформлення

Тимчасово перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, роботодавець може, наприклад, у випадку відсутності іншого працівника у зв’язку з відпусткою для догляду за дитиною до трьох років. Про види тимчасових переведень, підстави для їх застосування та порядок оформлення розкажемо у статті.
35382

Зразок заяви про переведення на іншу посаду

У разі переведення працівника на іншу посаду, його згоду фіксують письмово. Якщо роботодавець пропонував переведення усно, працівник висловлює згоду в заяві. Зазвичай — це заява у довільній формі, оскільки нормативні документи не визначають чіткої форми згоди працівника на переведення на іншу посаду
113257

Як оформити наказ про переведення на іншу посаду

Роботодавець може перевести працівника на іншу посаду тільки за його згодою (ч. 1 ст. 32 КЗпП). Ініціювати переведення можуть працівник або роботодавець. Скачати зразок наказу про переведення за новим стандартом ви зможете у матеріалі
227588

Види переведення на іншу роботу

Працівника можна перевести на іншу роботу на підприємстві. Але тільки за його згодою. Трудове законодавство допускає також можливість переведення в іншу місцевість разом з підприємством або до іншого роботодавця. Остання процедура реалізується через звільнення.
25826

Наказ про прийняття на роботу в порядку переведення з іншого підприємства

Переведення на інше підприємство — зручний спосіб реалізації гарантій працівникам, звільнення яких супроводжується обов’язковим працевлаштуванням. Розгляньмо, зокрема, як оформити наказ про прийняття на роботу працівника, якого переведено з іншого підприємства.
30662

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді