Компенсація за прийняття молодих працівників: кому та скільки заплатять?

Підприємства-боржники не мають права на допомогу

Компенсація за прийняття молодих працівників: кому та скільки заплатять?

Кодекс законів про працю України (ст. 197) передбачає надання першого робочого місця для молоді (від 15 до 28 років) строком:

  • не менше двох років — для осіб після:
  • закінчення або припинення навчання у закладах середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти;
  • завершення професійної підготовки і перепідготовки;
  • звільнення зі строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу або альтернативної (невійськової) служби;
  • не менше трьох років — для молодих спеціалістів-випускників закладів освіти державної форми власності, потреба в яких раніше була заявлена підприємствами (у разі роботи за фахом).

Компенсація за працевлаштування безробітних на нові робочі місця

Також передбачена компенсація за створення робочих місць та працевлаштування за направленням центру зайнятості молодих людей, що перебувають у статусі безробітного понад місяць та належать до таких категорій осіб, які:

  • мають на утриманні дитину до 6 років;
  • виховують без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю;
  • утримують без одного з подружжя особу з інвалідністю з дитинства (незалежно від віку) або особу з інвалідністю I групи (незалежно від причини інвалідності);
  • є дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування;
  • досягли 15 років та за згодою одного з батьків (або особи, яка їх замінює) можуть прийматися на роботу;
  • перебувають у статусі безробітного понад 6 місяців.

За прийняття таких осіб строком не менше ніж на 2 роки роботодавець може отримати компенсацію фактичних витрат у розмірі ЄСВ за відповідну особу за місяць (не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску). Компенсацію виплачують за кожний непарний місяць роботи з дня працевлаштування.

Крім того, можна отримати інший вид компенсації — 50% мінімальної заробітної плати за кожний непарний місяць роботи за умови збереження гарантій зайнятості особи протягом періоду, що перевищує виплати вдвічі (загалом виплати тривають не більше 6 місяців). Таку компенсацію надають у разі працевлаштування за направленням центру зайнятості осіб:

  • віком до 25 років з сумарним страховим стажем до 12 місяців;
  • віком до 35 років — на перше робоче місце;
  • звільнених зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби — на перше робоче місце після такого звільнення.

Зауважте: компенсацію не надають, якщо йдеться про працевлаштування до бюджетної установи або ж якщо роботодавець є банкрутом (чи фігурантом порушеної справи про банкрутство).

Також права на компенсацію позбавлені підприємства, що мають зарплатну заборгованість чи борги зі сплати ЄСВ, страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування понад пів року.

За інформацією Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163436

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1355

«Переведення» з сумісництва на основне місце роботи

Якщо необхідно оформити для працівника зміну роботи за сумісництвом на основне місце роботи, кадровики нерідко припускаються помилки, оформлюючи такий перехід як переведення. А як же правильно оформити таку процедуру?
30844

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді