Коли звільнення працівника через конфлікт інтересів суд визнає незаконним — постанова Верховного Суду

Автор
експерт з трудового законодавства Експертус Кадри
Перш ніж звільнити працівника, роботодавець має застосувати інші заходи, щоб врегулювати конфлікт інтересів

Як урахувати антикорупційні обмеження в трудових відносинах

Щоб дотримати норм антикорупційного й трудового законодавства, врегулювати реальний чи потенційний конфлікт інтересів, роботодавець повинен спочатку переглянути обсяг службових повноважень або перевести працівника на іншу посаду. Звільнення — це крайня міра, яку застосовують, коли конфлікт інтересів не можна врегулювати в інший спосіб, що передбачає Закон України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII (далі — Закон № 1700) (постанова Верховного Суду у справі від 28.08.2024 № 705/5802/23).

Обставини справи.

Працівниця звернулась до суду з позовом, у якому просила суд визнати протиправним та скасувати наказ про звільнення, поновити її на посаді та стягнути з підприємства середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Директор підприємства отримав доповідну записку про можливий конфлікт інтересів у працівників. Зокрема, мати завідувача відділу наукової інформації працювала організатором екскурсій. Працівниці заяв про те, що є близькими особами не надавали. Завідувачу відділу запропонували надати пояснення та перейти на одну із вакантних посад. Доказів, що працівниця отримала такі повідомлення, немає. Звільнення працівниці підприємство аргументувало відсутністю її згоди на переведення або позбавлення приватного інтересу. Тобто, врегулювати конфлікт інтересів в інший спосіб не могли.

Місцевий та апеляційний суди визнали незаконним та скасували наказ про звільнення як захід, який застосували, щоб врегулювати конфлікт інтересів. Працівницю поновили на роботі. Свої рішення суди мотивували тим, що роботодавець:

  • не довів існування законних підстав для звільнення;
  • не обґрунтував наявність конфлікту інтересів у працівниці;
  • не застосував інші способи врегулювати конфлікт інтересів.

Верховний Суд погодився з попередніми рішеннями судів та зазначив, що працівницю треба поновити на роботі, щоб захистити її права, оскільки підприємство не дотримало норм антикорупційного й трудового законодавства при звільненні.

КЗпП передбачає можливість розірвати трудовий договір з ініціативи роботодавця, якщо у  працівника є реальний чи потенційний конфлікт інтересів, що має постійний характер і який не можна врегулювати в інший спосіб (п. 4-1 ч. 1 ст. 41 КЗпП).

Закон № 1700 визначає, що у зв’язку з наявністю конфлікту інтересів особу, уповноважену на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, прирівняну до неї особу звільняють лише в разі, якщо реальний чи потенційний конфлікт інтересів у її діяльності має постійний характер і його не можна врегулювати в інший спосіб. Тобто звільнення — крайній спосіб, щоб врегулювати конфлікт інтересів.

Людмила Герега

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Покроковий алгоритм при звільненні за прогул

Легким в оформленні звільнення працівника за прогул вважає лише той, хто ніколи його не проводив. Зі сторони здається, що достатньо скласти акт, визнати причину неявки на роботу не поважною і підготувати відповідний наказ. Однак, пам’ятайте, що проблеми можуть виникнути потім. Приміром, звільнений працівник подасть позов до суду і доведе, що ви припустилися процедурної помилки під час звільнення по статті за прогул. Щоб уникнути подібних неприємностей, потрібно не тільки мати загальну уяву про складові процедури, але й розуміти порядок оформлення звільнення за прогул без поважних причин. Тож дійте за алгоритмом від експертів Експертус Кадри.
142897

Звільнення вагітних жінок: коли можливо, а коли — ні

Кожен, хто хоч раз прочитав КЗпП, певен: якщо на робочому місці з’являється вагітна, звільнити її неможливо, а якщо можливо, то лише ліквідувавши підприємство. Трапляються навіть такі ситуації, коли вагітна пише заяву про звільнення за власним бажанням, а їй відмовляють, посилаючись на вимоги законодавства. Утім, існує реальна можливість у разі необхідності припинити трудові відносини з вагітною працівницею. Звісно, не за чиєюсь забаганкою, а лише тоді, коли це справді єдиний вихід із ситуації.
42734

Алгоритм дій під час звільнення за угодою сторін

Звільнення за згодою сторін — одна із найпоширеніших підстав для припинення трудового договору. Які нюанси слід врахувати під час розірвання трудового договору за згодою сторін? Як регулює питання щодо звільнення за згодою сторін стаття КЗпП? Чи передбачає звільнення за згодою сторін виплати працівнику? Дізнайтеся порядок звільнення за згодою сторін та врахуйте застороги.
650936

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні та заміна за бажанням працівника

Компенсація відпустки при звільненні — право працівників. Читайте у статті: що таке відпускні при звільненні; як розрахувати кількість днів компенсації за невикористану відпустку; коли можлива заміна відпустки грошовою компенсацією; чи законна грошова компенсація за невикористану відпустку без звільнення; як нараховується компенсація за невикористану відпустку?
189927

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
110283

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді