Прийняття на роботу особи з інвалідністю, яка потребує стороннього догляду

325
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри

Запитання

Чи можна прийняти на роботу особу з І групою інвалідності (підгрупа Б), якщо вона потребує стороннього догляду?

Відповідь

Критеріями встановити I групу інвалідності є ступінь втрати здо­ров’я, що спричиняє обмеження однієї чи декількох категорій життєдіяльності особи у значному III ступені:

  • нездатність до самообслуговування чи повна залежність від інших осіб;
  • нездатність до пересування чи повна залежність від інших осіб;
  • нездатність до орієнтації (дезорієнтація); нездатність до спілкування;
  • нездатність конт­ролювати свою поведінку;
  • значні обмеження здатності до навчання;
  • нездатність до окремих видів трудової діяльності.

arrow-g10206e1f0_640.png Критерії встановити підгрупу Б I групи інвалідності

Порушення професійної працездатності — найчастіша причина соціальної недостатності, яка може виникати:

  • первинно, коли інші категорії життєдіяльності не порушені;
  • вторинно на основі обмеження життєдіяльності.

Особи з інвалідністю можуть повністю або частково зберегти здатність працювати за конкретною професією чи відновити її засобами професійної реабілітації. Після цього вони можуть працювати у звичайних або спеціально створених умовах з повною чи неповною тривалістю робочого часу. Висновок про нездатність до трудової діяльності готують лише в разі згоди особи з інвалідністю, крім випадків, коли особа з інвалідністю недієздатна (п. 2.2 Інструкції про встановлення груп інвалідності, затвердженої наказом МОЗ від 05.09.2011 № 561).

Особа з інвалідністю потребує стороннього догляду: прийняття на роботу СКАЧАТИ

Розділ 5 «Трудова реабілітація» ІПР має включати докладний опис усіх чинників та елементів майбутньої трудової діяльності особи з інвалідністю (п. 2.7.5 Порядку складання форм індивідуальної програми реабілітації інваліда, дитини-інваліда, затвердженого наказом МОЗ від 08.10.2007 № 623).

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Праця осіб з інвалідністю: які пільги та гарантії передбачені

Особа з інвалідністю — особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.
3191

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

Протягом року кадрові служби пильнують, аби на підприємстві працювали особи з інвалідністю у кількості, що відповідає нормативу робочих місць. Однак дуже часто з’ясовується, що норматив не виконано. Одна з причин — оскільки у розрахунку беруть участь усереднені показники, після заокруглень фактична чисельність осіб з інвалідністю виявляється меншою, аніж планували. Як уникнути такої проблеми?
13713

Зразок виробничої характеристики для працівника, який оформлює інвалідність у МСЕК

Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) працівник повинен пройти для встановлення інвалідності. Для цього необхідна виробнича характеристика, шаблон якої розробили експерти Системи.
14615

Порядок працевлаштування осіб з інвалідністю

Держава захищає права працівників з інвалідністю та гарантує їм право на роботу. Як приймати на роботу таких працівників і дотримати вимог законодавства? Як оформити наказ про прийняття на роботу інваліда? Вберегтися від помилок під час працевлаштування осіб з інвалідністю допоможе консультація нашого експерта
30209

Звіт 10-ПОІ: коли і як правильно подавати

Звіт про працевлаштування інвалідів — один із найскладніших в кадровій практиці. Чимала кількість рядків для заповнення вимагає високої концентрації та уважності до деталей, а помилка тягне за собою накладання штрафу. Хто, як і в які терміни має подати звіт 10-ПОІ, роз’яснюємо у статті
23968