Звільнення за власним бажанням з поважної причини: роботодавець не приймає заяву

601
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри

Запитання

Працівник вже подав заяву про звільнення за власним бажанням із поважної причини, але роботодавець її не приймає. Чи потрібно і надалі виходити на роботу?

Відповідь

Працівник має право розірвати трудовий договір, що уклали на невизначений строк, якщо попередить про це роботодавця письмово за два тижні. 

Звільнення дистанційно: чотири варіанти

Роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник, якщо заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (ч. 1 ст. 38 КЗпП).  

Розірвання трудового договору за статтею 38 КЗпП — різновид припинення трудових відносин в односторонньому порядку. Правове значення для припинення трудового договору має письмово викладена ініціатива працівника з наміром припинити трудові відносини, що доведена до відома роботодавця в установленому законом порядку. Для припинення трудового договору за цією підставою не має значення, чи була погоджена ця ініціатива з роботодавцем та чи згодний він з такою вимогою працівника. Для працівника виявлення цієї ініціативи створює лише один обов’язок — продовжувати виконувати усі умови трудового договору протягом двох тижнів від дня подання роботодавцю такої заяви. 

Звільнення за власним бажанням з поважної причини: роботодавець не приймає заяву Звільнення з поважної причини: на прикладі

Трудові відносини припиняють незалежно від того, видав роботодавець наказ про звільнення працівника чи ні. Відсутність наказу не зо­бо­в’язує працівника надалі виконувати покладені на нього трудові обо­в’яз­ки та не продовжує дії трудового договору (постанова ВСУ від 16.11.2022 у справі № 465/4294/18). 

Відмова у звільненні — порушення законодавства про працю. Проте факт небажання роботодавця звільняти працівника треба підтвердити. Якщо працівник подає заяву про звільнення за власним бажанням, йому потрібно мати документи, що підтверджують факт, що він подав заяву, а роботодавець її отримав (постанова ВСУ від 22.04.2020 у справі № 187/1469/18).

Зокрема, цей факт можуть підтвердити свідки. Якщо заяву відправили поштою, необхідно, щоб роботодавець отримав її не пізніше дати звільнення. 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про звільнення за власним бажанням

Якщо працівник прийняв рішення завершити кар’єру в компанії, неодмінно шукатиме бланк заяви на звільнення за власним бажанням. Роз’ясніть працівнику, що оформлення такої заяви залежить від причини звільнення. Скачайте та покажіть колезі зразок заяви на звільнення за власним бажанням.
241474

Зразки заяв про звільнення з роботи

Трудове законодавство надає право працівникам розривати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника за два тижні. Але на час дії воєнного стану є поважна причина для звільнення без попередження. Детальніше читайте у статті.
607857

Звільнення під час воєнного стану: підстави і порядок

Звільнення під час воєнного стану в Україні регламентується Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136), адже він має тимчасовий пріоритет над КЗпП. Закон № 2136 вніс зміни й у порядок припинення трудових відносин. Які нюанси необхідно врахувати під час звільнення працівника під час воєнного стану, розберемо у статті
153367

Припинення трудового договору в мирний та воєнний час

Трудовий договір може бути припинено, а працівника звільнено з роботи лише з підстав і в порядку, визначених трудовим законодавством. Про підстави припинення трудового договору, його алгоритм та особливості припинення трудових відносин під час воєнного стану читайте у цій статті
27983

Звільнення за власним бажанням під час відпустки для догляду за дитиною

Звільнення під час відпустки по догляду за дитиною до 3 років хоч і є досить популярним на сьогодні, однак викликає низку питань. Як правильно оформити звільнення під час декретної відпустки? Чи можуть звільнити вагітну? У чому особливості звільнення за власним бажанням під час відпустки по догляду за дитиною? Чи можливе звільнення за угодою сторін під час декретної відпустки? Відповідь на ці та інші питання — знайдіть у статті
39522