Лікарняний з вагітності та пологів під час призупинення трудового договору

243
Автор
експерт із трудового законодавства Експертус Кадри

Запитання

Працівниця, з якою призупинили дію трудового договору, йде у відпустку з вагітності та пологів. Чи може вона отримати допомогу?

Відповідь

Призупинення дії трудового договору під час воєнного стану не спричиняє припинення трудових відносин (ч. 1 ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ; далі — Закон № 2136). Тобто особа, з якою роботодавець призупинив дію трудового договору, і надалі є працівником. Роботодавець не має права відмовити працівниці у відпустці у зв’язку вагітністю та пологами та відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ч. 2 ст. 12 Закону № 2136). 

Сумісниця працює, хоча за основним місцем роботи пішла у відпустку з вагітності та пологів — як оформити

Допомогу з вагітності та пологів з першого дня оплачує Пенсійний фонд України (ПФУ). ПФУ профінансує такі виплати, але роботодавець повинен відновити дію трудового договору з працівницею з дати відкриття лікарняного. 

Для того щоб дотримати гарантій для вагітної, дійте за алгоритмом: 

  • відновіть дію трудового договору; 
  • ухваліть рішення про призначення допомоги з вагітності та пологів; 
  • на підставі рішення розрахуйте суму матеріального забезпечення; 
  • оформте заяву-розрахунок та подайте її через Єдиний державний вебпортал електронних послуг або вебпортал електронних послуг ПФУ. 

Якщо не можете подати заяви-розрахунку через вебпортал, подайте у паперовій формі разом з електронною формою на електронному носії до будь-якого сервісного центру ПФУ. 

Лікарняний з вагітності та пологів під час призупинення трудового договору Заява-розрахунок за лікарняним: чи укладати договір про визнання КЕП

ПФУ перерахує кошти на спеціальний рахунок роботодавця протягом трьох днів після надходження заяви-розрахунку. На рахунок працівниці перерахуйте кошти в найближчий день, установлений для виплати зарплати. Стежити за станом оплати лікарняних працівниця може через особистий кабінет на вебпорталі ПФУ. 

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
6827

Електронні лікарняні

На сьогодні в Україні порядок оформлення лікарняного передбачає заповнення електронної форми у Реєстрі медичних висновків. Що таке е-лікарняний, як оплачується лікарняний? Які терміни виплати лікарняних встановлює закон? Яким чином оформити листок непрацездатності по догляду за дитиною? Що робити якщо зіпсований листок непрацездатності? Коли соцстрах виплачує лікарняні та який передбачено термін виплати лікарняних за рахунок соцстраху? Відповіді та зразок заповнення листка непрацездатності ви знайдете у статті
481736

Лікарняний сумісника: оплата та нарахування

Протягом року зазнали змін умови нарахування та оплати лікарняних сумісникам. Рекомендації експертів допоможуть уникнути помилок при оплаті тимчасової непрацездатності сумісників.
47112

Лікарняний по догляду за дитиною: умови надання й оплата

Хто може піти на лікарняний по догляду за дитиною? Як оплачується лікарняний по догляду за дитиною? Чи можливий лікарняний по догляду за дитиною в період відпустки? Чи надається лікарняний по догляду за дитиною батьку? Подробиці та нюанси як отримати лікарняний на дитину — у статті
78158