Лікарняний для догляду за дитиною під час відпустки

103
Автор
порталу «Кадровик-01»

Запитання

Працівниця пішла у щорічну відпустку, а після цього їй оформили листок непрацездатності для догляду за дитиною. Чи потрібно тепер продовжувати відпустку?

Відповідь

Щорічну відпустку переносять або продовжують у разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку (п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки). 

Як діяти кадровику, якщо збіглися щорічна відпустка, хвороба та звільнення

Якщо мати або інший працівник, який доглядає за хворою дитиною, перебуває у цей час у щорічній основній чи додатковій відпустці, то листок непрацездатності видають із дня, коли мати або інший працівник, який доглядає за хворою дитиною, повинен стати до роботи (п. 3.11 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 № 455). 

Тому, якщо під час щорічної відпустки працівниці оформили листок непрацездатності для догляду за хворою дитиною, відпустку не продов­жують і не переносять. Уповноважений із соціального страхування відмовляє в оплаті такого лікарняного, якщо його тривалість не виходить за межі періоду відпустки. Якщо лікарняний триває після закінчення відпустки, то його оплачують із дня, в який працівниця має стати до роботи.

https://mtu.gov.ua/news/35716.html

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
26907

Правила визначення тривалості щорічної відпустки для різних категорій працівників

Як визначити максимальну і мінімальну тривалість щорічної основної відпустки з огляду на особливості воєнного стану, яка тривалість щорічної основної відпустки у перший рік роботи працівника, яку кількість днів становить «чорнобильська» відпустка, — відповіді на ці запитання знайдете у статті
50046

Відкликання працівника з відпустки

На підприємстві виникла потреба у конкретному працівнику, який перебуває у відпустці. І роботодавець повинен використати порядок відкликання з відпустки. Як правомірно відкликати з відпустки та що передбачає алгоритм дій, читайте у статті.
71132

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

З початком відпускної кампанії як у кадровиків та бухгалтерії, так і у працівників виникає немало запитань щодо відпусток, зокрема, про особливості їх надання під час воєнного стану. Відповідні на запитання знайдете в спеціальній підбірці про відпустки
44829