Поновлення на роботі вагітної після звільнення

2945

Запитання

Чи можна поновити на роботі працівницю, яка після звільнення повідомила про свою вагітність?

Відповідь

Звільнення вагітних жінок з ініціативи власника не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням (ч. 3 ст. 184 КЗпП).

Як перевести вагітну на легшу роботу

Також обов`язково необхідно працевлаштувати вагітну жінку у випадку її звільнення після закінчення строкового трудового договору.

⚡⚡⚡ Право вагітної відкликати заяву про звільнення за угодою сторін

На період працевлаштування за вагітною зберігається середня зарплата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

Розрив у часі між звільненням і працевлаштуванням не допускається.

Якщо вагітна жінка, не повідомивши роботодавця про свою вагітність та не надавши довідки з медичного закладу, добровільно написала заяву на звільнення за згодою сторін (ч. 1 ст. 36 КЗпП), а потім вирішила поновитися на роботі мотивуючи, що її незаконно звільнили, то згідно із статтею 235 КЗпП підставою для поновлення працівниці на роботі є її звільнення без законних підстав.

Як поновити працівника за рішенням суду

Поновити на роботі можна тільки працівницю, яка звільнена незаконно, з порушенням процедури або за межами підстав, передбачених законом, або за відсутності підстав для звільнення.

Якщо працівниця звільнена обґрунтовано, з дотриманням процедури звільнення, підстав для поновлення її на роботі немає.

Для встановлення достовірності підпису на заяві про звільнення необхідно звернутися до компетентних органів, які наділені повноваженнями проводити експертизу документів на встановлення їх достовірності.

За матеріалами Управління Держпраці у Рівненській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106863

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122871

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50667