Основна робота і робота за сумісництвом в однаковий час

1103
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри

Запитання

Чи можуть збігатися години роботи за сумісництвом та за основним місцем роботи?

Відповідь

Сумісництво — це виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або в роботодавця — фізичної особи

(ч. 1 ст. 102-1 КЗпП).

Тому години роботи на основному місці роботи й за сумісництвом не можуть збігатися. 

Водночас при укладанні трудового договору заборонено вимагати від осіб, які працевлаштовуються, документи, подання яких не передбачає законодавство (відомості про партійну й національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання чи перебування тощо). А довідка з основного місця роботи про режим роботи не передбачена законодавчими чи нормативно-правовими актами.

Експерти радять у разі внутрішнього сумісництва стежити, щоб робочий час за основною посадою й за сумісництвом не збігався. Що ж до зовнішнього сумісництва, то роботодавець визначає режим роботи за заявою працівника або відповідно до ПВТР (якщо працівник повідомив, що може так працювати). Якщо ж згодом виявиться, що робочий час за основним місцем роботи й за сумісництвом збігається, але працівник не порушує трудової дисципліни, роботодавцю не загрожуватиме відповідальність.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка за сумісництвом: тривалість, види та порядок надання

Законодавство гарантує право сумісникам отримувати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Який порядок надання відпустки суміснику, чи можлива відпустка за сумісництвом на одному підприємстві, чи вносити сумісників до графіка відпусток, чи передбачає законодавство відпустку на дітей суміснику — розкажемо у статті.
57436

Прийняття на роботу за сумісництвом: форма наказу

Укладення трудового договору, зокрема при прийнятті на роботу за сумісництвом, оформлюють наказом про прийняття працівника на роботу. Скачайте зразок наказу, оформлений за вимогами ДСТУ.
117172

Сумісництво та суміщення: принципова різниця, яку необхідно врахувати

Сумісництво і суміщення професій і посад є досить проблемним питанням для працівників кадрових служб. Нерідко сумісництво та суміщення в трудовому праві плутають або, ще гірше, ототожнюють їх. У статті ви знайдете все про сумісництво і суміщення, порівняльна характеристика яких є дуже важливою. Отже, сумісництво і суміщення: в чому різниця?
85954

Наказ про звільнення сумісника

Звільнення з роботи працівника-сумісника здійснюється за наявності загальних підстав, передбачених законодавством.
66983

Сумісництво: особливості роботи й оформлення

Робота за сумісництвом є правом працівників підприємств, установ, організацій. Сумісництво — це вид організації праці. Які особливості роботи за сумісництвом, специфіка оплати праці сумісників, роз’яснюємо у статті.
217668