Відрядження працівника: зважаємо на бойові дії

823
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри

Запитання

Чи можна направити працівника у відрядження, якщо місце призначення межує з територією ведення бойових дій?

Відповідь

Відрядження працівника: зважаємо на бойові дії Роботодавець зо­бо­в’я­заний забезпечити безпечні та нешкідливі умови праці. Виняток — працівник і роботодавець уклали трудовий договір про дистанційну роботу (ч. 2 ст. 153 КЗпП). Роботодавець не має права вимагати від працівника виконувати роботу, що становить явну небезпеку для життя працівника, а також в умовах, що не відповідають законодавству про охорону праці. 

Працівник може відмовитися виконувати роботу, якщо виникла виробнича ситуація, що становить небезпеку для його життя чи здоров’я або людей, які його оточують, і навколишнього середовища (ч. 5 ст. 153 КЗпП). 

Відрядження працівника: зважаємо на бойові дії Загроза для життя працівника: як підтвердити небезпечну ситуацію?

Працівник має право розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавства про охорону праці, не додержується умов колективного договору з цих питань. Роботодавець виплачує працівникові вихідну допомогу в розмірі, передбаченому колдоговором, але не менше тримісячного заробітку.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Бланк посвідчення про відрядження: хто може не заповнювати

Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59, передбачає, що працівників направляють у відрядження на підставі наказу керівника установи або його заступника. У наказі про відрядження зазначають пункт призначення, найменування підприємства, в яке відряджено працівника, строк та мета відрядження.
125076

Положення про службові відрядження працівників

Для забезпечення трудової дисципліни працівниками, що направляються у відрядження, а також урегулювання організаційних та фінансових питань, пов’язаних із відрядженнями, радимо розробити Положення про відрядження (далі — Положення).
51735

Відрядження працівника під час воєнного стану

Відрядження під час воєнного стану набуло нових особливостей: правила оформлення відрядження працівнику-дистанційнику, працівнику, який перебуває у простої або за кордоном. Як направляти працівників у відрядження під час воєнного стану — читайте у статті
21484

Наказ на відрядження

Минулого року Податковий кодекс зазнав змін, які стосуються направлення у відрядження. Дізнатися чи вплинули вони на роботу кадровика та скачати актуальний зразок наказу про відрядження ви зможете у матеріалі.
155878