Обхідний лист при звільненні працівника: зразок

UA RU
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
На підприємствах є поширеною практика, коли при звільненні працівнику видають обхідний лист, в якому зазначені структурні підрозділи, керівники яких мають засвідчити відсутність заборгованості працівника перед ними. Що це за документ? Яка його форма? Які наслідки можуть бути за відмову отримати обхідний лист при звільненні?

Обхідний лист — це внутрішній документ підприємства, який підтверджує відсутність будь-якої заборгованості працівника, що звільняється, перед структурними підрозділами (посадовими особами) підприємства. Він надає можливість:

  • систематизувати інформацію про можливу заборгованість працівника перед підприємством або про її відсутність;
  • вчасно, до проведення повного розрахунку, вжити заходів щодо погашення заборгованості або повернення товарно-матеріальних цінностей. Наприклад, мобільного телефону, спецодягу, посвідчення, перепустки. Це допоможе уникнути судових позовів у майбутньому.

Звичайно ж і працівнику буде спокійніше, якщо він буде впевнений, що у колишнього роботодавця немає до нього жодних претензій.

Порядок заповнення та форма обхідного листа при звільненні

Законодавство не містить типової форми такого документа, а також порядку його заповнення та примірного переліку структурних підрозділів, які необхідно зазначити. Тому підприємство має самостійно визначити необхідність такого документа, його форму та процедуру оформлення.

Процедуру оформлення обхідного листа врегулюйте в правилах внутрішнього трудового розпорядку (ПВТР), а форму документа — в Інструкції з діловодства.

Зазвичай, обхідний лист містить:

  • прізвище, ім’я, по-батькові та посаду працівника, що звільняється;
  • дату звільнення;
  • перелік посадових осіб або структурних підрозділів підприємства, які мають засвідчити про відсутність заборгованості;
  • дату складання документа;
  • підпис працівника, що звільняється.

Іноді в обхідному листі або в ПВТР зазначають, що з працівником проведуть повний розрахунок лише за умови надання до відділу кадрів обхідного листа при звільненні зі всіма необхідними підписами. Ми не радимо цього робити, адже Кодекс законів про працю України (КЗпП) зобов’язує роботодавця провести з працівником усі розрахунки в день звільнення (ст. 47 КЗпП). Тому незалежно від того, надав працівник оформлений обхідний лист чи ні, з ним необхідно провести повний розрахунок та видати трудову книжку.

Зразок обхідного листа

Обхідний лист при звільненні працівника: зразок СКАЧАТИ



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді