Відпустка на весілля

Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Шлюби укладають на небесах, а відпустку тим, хто одружується, надають на роботі. Які документи оформити кадровику? У яких випадках відпустка у зв’язку з одруженням може бути оплачуваною? Дізнайтесь нюанси та документуйте таку відпустку за зразками.

Закон не обіцяє молодятам міцного шлюбу — тут все залежить від них самих, проте гарантує відпустку.

Відпустка на одруження: із збереженням заробітної плати чи без нього

Право на відпустку у зв’язку з одруженням мають всі працівники, щоправда — без збереження зарплати. Її тривалість — до 10 календарних днів (п. 8 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; далі — Закон про відпустки). Роботодавець зобов’язаний надати таку відпустку, якщо просить працівник.

Увага!

Директор згоден надавати додаткову оплачувану відпустку працівнику на одруження. Передбачте її у колективному договорі.

Коли надавати

Закон про відпустки не прив’язує початок відпустки до весільної церемонії. Відпустка на одруження може охоплювати проміжок часу як перед визначеною датою шлюбу, так і після неї — безпосередньо передувати дню реєстрації шлюбу, слідувати за ним. Також дата реєстрації шлюбу може припадати на будь-який день відпустки.

Правомірно надати відпустку з п’ятниці або з найближчого понеділка, якщо реєстрацію шлюбу призначили на суботу, а працівник бажає використати відпустку після весілля.

Ірина Житкова шеф-редактор Експертус Кадри
Оформте за зразками поділ, перенесення чи продовження щорічної відпустки в разі тимчасової непрацездатності працівника, виконання ним громадських обов’язків, збігу відпусток та з ініціативи роботодавця.

Як оформити

Як і будь-яку іншу відпустку — наказом. Підстави для наказу — заява працівника та довідка органу, що реєструватиме шлюб, із датою церемонії.

У заяві працівник вказує бажану дату початку відпустки та її тривалість, що може становити й менше гарантованих Законом 10 днів.

Зразок заяви на відпустку у зв’язку з одруженням

Зразок заяви на відпустку у зв’язку з одруженням

СКАЧАТИ

Зареєструйте наказ у Журналі реєстрації наказів з кадрових питань тривалого зберігання. Накази про відпустку без збереження зарплати зберігають 75 років (ст. 16 Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання, затвердженого наказом Мін’юсту від 12.04.2012 № 578/5). Рекомендований літерний індекс до наказу — к/тр.

Наказ про відпустку у зв’язку з одруженням

Наказ про відпустку у зв’язку з одруженням

СКАЧАТИ

Внесіть відомості про відпустку до особової картки П-2. А ось додавати копію наказу до особової справи не потрібно.



зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді