Відпустка на весілля 2020

Шлюби укладають на небесах, а відпустку тим, хто одружується, надають на роботі. Які документи оформити кадровику? У яких випадках відпустка у зв’язку з одруженням може бути оплачуваною? Дізнайтесь нюанси та документуйте таку відпустку за зразками.


Недарма слов’яни йменували вересень весільником — із давен знали, що це найсприятлівіший час для одруження. І шлюб буде міцним, і в родині пануватимуть мир і спокій.

Як відобразити зміну прізвища в кадрових документах та трудовій?

Весілля святкували від Семенова дня, 14 вересня, коли польові роботи добігли кінця, а наречений заробив достатньо грошей для свята. Особлива дата для майбутнього подружжя — Різдво Богородиці, 21 вересня. За ним йдуть «другі Осеніни» — свято врожаю, коли вся родина збиралася за столом, де головною стравою був хліб з борошна нового врожаю. Весілля цього дня обіцяло злагоду і добробут.

Закон не обіцяє молодятам міцного шлюбу — тут все залежить від них самих, проте гарантує відпустку.

Відпустка на одруження: із збереженням заробітної плати чи без нього

Як оформляти документи за ДСТУ 4163:2020

У яку б відпустку не хотів поїхати працівник: на одруження, після одруження або під час нього, кадровик має діяти за законом. Право на відпустку у зв’язку з одруженням мають всі працівники, щоправда — без збереження зарплати. Її тривалість — до 10 календарних днів (п. 8 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, далі — Закон). Роботодавець зобов’язаний надати таку відпустку, якщо просить працівник.

Увага!

Директор згоден надавати додаткову оплачувану відпустку працівнику на одруження. Передбачте її у колективному договорі.

Коли надавати

Зазвичай реєстрацію шлюбу призначають на суботу чи неділю. Утім, Закон про відпустки не прив’язує початок відпустки до весільної церемонії. Відпустка на одруження 2020 може охоплювати проміжок часу як перед визначеною датою шлюбу, так і після неї — безпосередньо передувати дню реєстрації шлюбу, слідувати за ним. Також дата реєстрації шлюбу може припадати на будь-який день відпустки.

Правомірно надати відпустку з п’ятниці або з найближчого понеділка, якщо реєстрацію шлюбу призначили на суботу, а працівник бажає використати відпустку після весілля.

Як оформити

Як і будь-яку іншу відпустку — наказом. Підстави для наказу — заява працівника та довідка органу, що реєструватиме шлюб, із датою церемонії.

У заяві працівник вказує бажану дату початку відпустки та її тривалість, що може становити й менше гарантованих Законом 10 днів.

Зразок заяви на відпустку у зв’язку з одруженням

СКАЧАТИ

Відпустка на весілля 2020

Зареєструйте наказ у Журналі реєстрації наказів з кадрових питань тривалого зберігання. Накази про відпустку без збереження зарплати зберігають 75 років (ст. 16 Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання, затвердженого наказом Мін’юсту від 12.04.2012 № 578/5). Рекомендований літерний індекс до наказу — к/тр.

Наказ про відпустку у зв’язку з одруженням

СКАЧАТИ

Відпустка на весілля 2020

Внесіть відомості про відпустку до особової картки П-2. А ось додавати копію наказу до особової справи не потрібно.

Штрафи 2022


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді