Переведення працівника під час відпустки: чи можливо

Ситуація з практики: працівнику надано відпустку тривалістю два тижні. У перший день початку відпустки працівник пише заяву на переведення його на іншу посаду. Коли у такому випадку здійснити переведення — тією датою, що просить працівник, чи після виходу з відпустки?

Частиною третьою статті 2 Закону про відпустки працівникам гарантоване право на відпустки визначеної тривалості зі збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених Законом про відпустки.

Відповідно до частини першої статті 32 Кодексу законів про працю України (КЗпП) переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 КЗпП, та в інших випадках, передбачених законодавством.

Трудовим законодавством не встановлено заборони щодо переведення на іншу посаду працівника, який перебуває у відпустці.

За вказаних вище обставин буде оптимальним перевести працівника на нову посаду з першого дня після виходу з відпустки. Таке переведення не буде порушенням, адже і до, і після переведення за працівником зберігають робоче місце (посаду).

Увага!

Для того аби перевести працівника на іншу посаду, йому не потрібно переривати відпустку і виходити на роботу бодай на один день

На практиці нерідко вдаються до такої процедури у разі необхідності скорочення посади працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Головне, щоб переведення працівника, який знаходиться у декретній відпустці, відбувалося за письмовою згодою працівника.

Порада

Перевірте, чи не змінилася у працівника тривалість щорічної основної відпустки після переведення на іншу посаду; чи не набув (втратив) працівник право на щорічну додаткову відпустку після переведення. Якщо щорічну відпустку надано за робочий рік, в якому відбулося переведення, й у працівника змінилася тривалість щорічної відпустки, слід зробити перерахунок наданої відпустки. Так, тривалість щорічної відпустки за відповідний робочий рік слід визначати пропорційно виходячи з тривалості відпустки за кожною посадою.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді