Якщо відпустка припадає на святковий день: як обчислити

Нерідко виникає плутанина із обчисленням кількості днів відпустки, на яку припадають святкові та неробочі дні. Розберімося із цим раз та назавжди.

Трудовим законодавством про надання відпусток працівникам, визначено, що святкові та неробочі дні не враховуються у тривалість таких видів відпусток, як:

Тобто якщо відпустка припадає на святкові та неробочі дні, то тривалість відпустки збільшується на їх кількість.

Приклад

Працівнику надано частину щорічної основної відпустки тривалістю 14 календарних днів із 27 лютого. На період відпустки припадає один святковий день — Міжнародний жіночий день (8 березня).

Отже, останнім днем відпустки буде 13 березня, а приступити до роботи працівник має — 14 березня.

Обчислюючи тривалість відпусток інших видів (приміром — додаткової навчальної відпустки), святкові та неробочі дні під час таких відпусток враховуються як звичайні календарні дні і оплачуються за правилами, визначеними пунктом 7 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 № 100.

Позначення в табелі святкового дня, що припав на відпустку

Типова форма № П-5 «Табель обліку використання робочого часу» затверджена наказом Держкомстату України «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 № 489. Форма табелю носить рекомендаційний характер і складається з мінімальної кількості показників, необхідних для заповнення форм державних статистичних спостережень. Тому типова форма № П-5 може бути доповнена іншими показниками, необхідними для обліку робочого часу в організації.

Ураховуючи зазначене й те, що типовою формою № П-5 не передбачено буквених кодів для відміток про святкові та неробочі дні, святковий день, який припав на час щорічної відпустки працівника, можна позначити буквеним кодом «СВ».


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді