Коли йдуть в «декретну» відпустку в Україні

UA RU
Відправляти у «декретну» відпустку працівниць — звична справа для кожного кадровика. Проте не зайвим буде нагадати терміни, у які вагітна жінка має право на оплачуваний відпочинок до та після пологів. Та які кадрові документи для цього необхідно оформити.

Насамперед, нагадаємо, що поняття «декретна» відпустка у трудовому законодавстві — немає. Це поняття розмовного стилю, проте — широковживане. «Декретна» відпустка позначає два види відпусток — по вагітності та пологах та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. У цій статті йтиметься саме про відпустку по вагітності та пологах.

Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами визначено у статті 17 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР та в абзаці другому частини 1 статті 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (у редакції Закону України від 28.12.2014 № 77-VIII). За загальним правилом, вона становить:

  • до пологів — 70 календарних днів;
  • після пологів — 56 календарних днів (70 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів), починаючи з дня пологів.

Увага!

Якщо вагітна працівниця належить до категорії постраждалих на ЧАЕС, тривалість відпустки по вагітності та пологах становить 180 днів — 90 днів до пологів і, відповідно, 90 дні після народження немовляти. Детальніше — у консультації «Відпустка по вагітності та пологах «чорнобильцям» 4 категорії»

Зрозуміло, що з точністю до дня вирахувати це майже неможливо, тому керуємося листком непрацездатності, який видає вагітній працівниці лікар.

Увага!

Листок непрацездатності — це документ, який є підставою для звільнення від роботи у зв’язку з непрацездатністю та з матеріальним забезпеченням застрахованої особи в разі тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів (п. 1 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності , затвердженої наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 03.11.2004 № 532/274/136ос/1406; далі — Інструкція).

Пунктом 9 Інструкції передбачено, зокрема, що:

  • у графі «Звільнення від роботи» листка непрацездатності, виданого у зв’язку з вагітністю та пологами, одним рядком записується сумарна тривалість відпустки з відміткою дати відкриття листка непрацездатності;
  • у графі «Стати до роботи» — дата закінчення відпустки.

Отже, у графі «Звільнення від роботи» лікар визначає тривалість відпустки, скажімо, 126 днів. У графі «Стати до роботи» 126-й день зазначати не можна, оскільки цього дня працівник ще перебуває у відпустці. Визначення цього дня як часу початку роботи — звуження гарантій соціального захисту працівника, наданих законодавством про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Увага!

Інструкція передбачає зазначення в графі «Стати до роботи» не останнього дня відпустки, а дати, з якої потрібно приступити до виконання трудових обов’язків.

Оскільки тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами визначено законами України, Інструкція не встановлює нових норм права, а деталізує порядок їх реалізації. Отже, у графі «Стати до роботи» листка непрацездатності необхідно вказувати перший робочий день, у який працівниця має приступити до виконання своїх посадових обов’язків. Тривалість відпустки становить 126 календарних днів. Тож, у графі «Стати до роботи» зазначається 127-й день від дня початку відпустки.

Якщо в листку непрацездатності проставлено помилкову дату початку роботи, його доцільно повернути до закладу охорони здоров’я для виправлення дати у графі «Стати до роботи».

Оформлення «декретної» відпустки

Кадровики часто запитують, чи потрібно видавати наказ про надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, чи достатньо листка непрацездатності. Закон про відпустки не регламентує це питання, тому в організації його вирішують самостійно. Якщо буде прийнято рішення видавати накази про надання відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами, у такому ж порядку доведеться оформлювати продовження відпустки на 14 календарних днів у разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді.

Порада

Питання оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами можна регламентувати в локальному акті організації (приміром, в Інструкції з діловодства (Інструкції з кадрового діловодства, якщо кадрове діловодство регулюється окремим локальним актом), або у Порядку роботи з наказами та розпорядженнями).

Як аргумент на користь того, що у деяких випадках є сенс видавати накази про надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами , наведемо такий приклад. Законодавство не зобов’язує жінку йти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з дати, визначеної в листку непрацездатності, тому після отримання листка непрацездатності жінка може забажати ще деякий час працювати. У такому разі роботодавець має бути зацікавлений у написанні жінкою заяви про надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, аби частково зняти з себе відповідальність за стан здоров’я вагітної, що працює.

Оскільки фактична дата початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами не збігатиметься з датою, визначеною у листку непрацездатності, відстрочення початку відпустки, документоване наказом убезпечить від можливих непорозумінь щодо строків відпустки і помилок у кількості днів, за які призначено матеріальну допомогу.

Аби уникнути ситуацій, коли «відстрочені» відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами надаються відповідно до наказів, а решта — відповідно до листків непрацездатності, в організації варто запровадити єдиний порядок документування такої відпустки.

Незалежно від дати початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, вона закінчиться в строк, визначений в листку непрацездатності.

Тривалість відпустки, відповідно, зменшується, так само як і загальна сума виплати допомоги по вагітності та пологах, натомість жінка отримає заробітну плату за дні, на які зменшено тривалість відпустки. Звертаємо увагу, що законодавством не передбачено одночасного отримання допомоги по вагітності та пологах і заробітної плати.

На підставі листка непрацездатності та заяви з резолюцією роботодавця працівник кадрової служби готує проект наказу.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді