Відпустка для догляду за дитиною до трьох років батьку чи іншому родичу

Трудовим законодавством передбачено надання відпустки для догляду за дитиною насамперед матері. Водночас не виключається можливість надання такої відпустки батьку дитини чи іншому родичу. Саме про це — у статті.

Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (далі — відпустка для догляду за дитиною) (ч. 1 ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР ; далі — Закон про відпустки).

Відповідно до частини першої статті 181 Кодексу законів про працю України (КЗпП) відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається за заявою жінки повністю або частково у межах встановленого періоду та оформлюється наказом (розпорядженням) роботодавця. Для підтвердження права на зазначений вид відпустки працівниця має подати працівнику кадрової служби оригінал свідоцтва про народження дитини, з якого працівник кадрової служби зробить ксерокопію та засвідчить її в установленому порядку.

Законом передбачено надання відпустки для догляду за дитиною у першу чергу жінці. Вона може скористатися правом на таку відпустку, а може делегувати його іншому члену родини або родичу, який фактично доглядатиме за дитиною.

Відпустка для догляду за дитиною до трьох років батьку чи іншому родичуЧитайте також: Переривання відпустки по догляду за дитиною та повторне отримання

Хто з родичів, окрім матері, можна оформити відпустку для догляду за дитиною

Відпустка для догляду за дитиною може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів (ч. 3 ст. 18 Закону про відпустки).

Зазначеним особам (крім осіб, які усиновили чи взяли дитину під опіку у встановленому законодавством порядку, прийомних батьків) відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається на підставі довідки з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення строку цієї відпустки (ч. 4 ст. 20 Закону про відпустки).

Відпустка для догляду за дитиною до трьох років батьку чи іншому родичу Дізнайтеся, чи можна надання батьку відпустки для догляду за дитиною до трьох років, якщо мати дитини є приватним підприємцем

Підстави для оформлення відпустки для догляду за дитиною батьку чи іншому родичу

Для оформлення відпустки для догляду за дитиною батько, дід, баба або інший родич, який фактично доглядатиме за дитиною, має подати такі документи:

  • заява;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідка з місця роботи матері дитини про те, що вона перервала відпустку для догляду за дитиною (із зазначенням дати) або про те, що мати дитини таку відпустку не оформлювала;
  • документ, що підтверджує родинний зв’язок працівника, який бажає оформити відпустку, з дитиною.

Якщо мати дитини є студенткою денної (очної) форми навчання, то замість довідки з місця роботи вона має надати довідку з місця навчання про те, що не перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Увага!

Порядок надання студентам вищих навчальних закладів України I–IV рівнів акредитації незалежно від їх підпорядкування та форм власності академічних та інших відпусток визначено Положенням про академічні відпустки та повторне навчання у вищих закладах освіти, затвердженим наказом МОН і МОЗ від 06.06.1996 № 191/153.

Відповідно до частини четвертої Загальної частини цього Положення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а у разі, коли дитина хворіє та потребує домашнього догляду, — до досягнення дитиною шестирічного віку, надаються студентам відповідно до Кодексу законів про працю України.

Документи для підтвердження родинного зв’язку з дитиною

Закон про відпустки та КЗпП не наводять переліку документів, які можуть підтвердити родинний зв’язок працівника, що бажає оформити відпустку для догляду за дитиною, з цією дитиною. Проте за загальним правилом, якщо законодавством передбачено надання працівнику певної пільги (наприклад, право на звільнення за власним бажанням у зв’язку з вагітністю, право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами чи на додаткову відпустку у зв’язку з навчанням), він має документально підтвердити право на цю пільгу.

Відпустка для догляду за дитиною до трьох років батьку чи іншому родичу Читайте також: Надання батькові відпустки для догляду за дитиною, якщо мати працює за кордоном

Так, ані Законом про відпустки, ані КЗпП не визначено, що для оформлення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку працівниця має подати свідоцтво про народження дитини. Утім, сподіваємося, у жодного працівника кадрової служби не виникає сумніву, що для визначення права жінки на таку відпустку та її тривалості працівниця має подати відповідний документ.

Отже, оскільки Законом про відпустки передбачено, що відпустка для догляду за дитиною може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, то інші особи, які не є родичами, не мають права на таку відпустку.

Відпустка для догляду за дитиною до трьох років батьку чи іншому родичу Дізнайтеся, чи має право батько на відпустку для догляду за старшою дитиною до шести років, якщо мати перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років

Приміром, дідусь з боку матері дитини може підтвердити родинний зв’язок з онукою такими документами:

  • власний паспорт;
  • паспорт доньки (матері дитини);
  • свідоцтво про народження доньки (матері дитини);
  • свідоцтво про укладення шлюбу доньки (матері дитини) у разі зміни прізвища;
  • свідоцтво про народження дитини (онуки).

На підставі заяви працівника та відповідних документів працівник кадрової служби оформлює проект наказу про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді