Щорічна відпустка за строковим трудовим договором

Працівник працює більше півроку за строковим трудовим договором на час відпустки основного працівника для догляду за дитиною до трьох років. Чи має він право на щорічну відпустку повної тривалості?

Усі працівники, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями, а також працюють у фізособи, мають право на відпустки (ч. 1 ст. 2 Закону «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; далі — Закон про відпустки).

У перший рік роботи працівник має право на щорічні відпустки повної тривалості після 6-ти місяців безперервної роботи на підприємстві.

Щорічна відпустка за строковим трудовим договором Читайте також: Відпустка новоприйнятому працівнику

Якщо трудовий договір укладено на строк менше року

Сезонні і тимчасові працівники мають право на щорічну відпустку пропорційно відпрацьованому часу (ч. 9 ст. 6 Закону про відпустки). Цю норму доцільно застосувати і для «строковиків», з якими укладено трудовий договір на строк менше року.

У перші 6 місяців роботи можна надати працівнику щорічну основну відпустку пропорційно відпрацьованому часу. Далі він матиме право на основну відпустку тривалістю пропорційно: від дати прийняття на роботу до закінчення строку трудового договору. Адже до стажу, що дає право на щорічну основну відпустку, зараховуємо час фактичної роботи (у т. ч. на умовах неповного робочого часу) протягом робочого року, за який надаємо відпустку (п. 1 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

Приклад

Працівник прийнятий за строковим трудовим договором з 01.02.2017 до дня фактичного виходу на роботу основного працівника з відпустки для догляду за дитиною. Дитині виповниться 3 роки 30.11.2017. Тривалість щорічної основної відпустки — 24 к. д. До шести місяців роботи (01.08.2017) працівнику можна надати щорічну основну відпустку пропорційно відпрацьованому часу. Після 01.08.2017 працівник має право на щорічну основну відпустку за робочий період з 01.02.2017 по 30.11.2017 (10 міс.) — 20 к. д.

Щорічна відпустка за строковим трудовим договором Дізнайтеся, що робити зі строковиком, якщо працівниця зранку попередила про намір перервати відпустку для догляду і стати у цей же день до роботи

Якщо трудовий договір укладено на строк більше року

За повний робочий рік надавайте щорічну основну відпустку повної тривалості — 24 к. д. Звісно, якщо працівник не має права на відпустку більшої тривалості за іншими підставами.

Щорічна відпустка за строковим трудовим договором Читайте також: Закінчення відпустки для догляду за дитиною: на що розраховувати

строковику

За останній робочий рік, в якому закінчується строковий трудовий договір, надайте щорічну основну відпустку пропорційно: з дати початку робочого року до закінчення строку трудового договору. Якщо працівник не використає відпустку, компенсуйте її грошима при звільненні (ст. 24 Закону про відпустки).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді